Kultúra

Meghalt a Star Wars-filmek Oscar-díjas producere, Alan Ladd Jr.

FRAZER HARRISON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
FRAZER HARRISON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Már akkor meglátta a lehetőséget a Skywalkerek történetében, amikor még senki más, George Lucas szerint nagyban neki köszönhető, hogy útjára indulhatott a Star Wars.

84 éves korában szerdán meghalt Alan Ladd Jr. Oscar-díjas producer, aki egykor a 20th Century Fox és az MGM filmstúdió vezetője is volt. A halálhírt Facebook-oldalán lánya, Amanda Ladd-Jones jelentette be, aki Laddie: The Man Behind the Movies címmel forgatott dokumentumfilmet apja pályafutásáról.

Alan Ladd Jr. a westernsztár, Alan Ladd fia volt. Pályafutását is apja kaszkadőreként kezdte, de végül stúdióvezető lett belőle. A 20th Century Fox és az MGM filmstúdió élén is nagy népszerűségnek örvendett, a filmiparban Laddie-ként emlegették. Vezetése alatt a stúdiók 14 filmjét jelölték a legjobb film Oscar-díjára, köztük az Ifjú Frankenstein (1974), a Rocky Horror Picture Show (1975), a Tűzszekerek (1981) és a Szárnyas fejvadász (1982) című alkotásokat. Független producerként olyan filmek elkészítését egyengette, mint a Volt egyszer egy Amerika (1984) vagy Mel Gibson A rettenthetetlen (1995) című filmje, amelyért Oscar-díjas lett. A Ladd által producerként vagy stúdióvezetőként támogatott filmek több mint 50 Oscar-díjat és 150 Oscar-jelölést kaptak. Mindehhez ráadásul laza, higgadt természetével is kivívta a szakma tiszteletét és szeretetét. Ladd kezdetben olyan színészek ügynöke is volt, mint Robert Redford vagy Judy Garland, majd 1973-ban lépett be a 20th Century Foxhoz, amelynek később a csúcsáig jutott. Irányítása alatt kapott zöld lámpát George Lucas első Star Wars-filmje, amelyről akkoriban kevesen gondolták Hollywoodban, hogy mekkora lehetőség rejlik benne. Lucas később felidézte, hogy a Star Wars csak azért készülhetett el, mert Ladd bízott benne, és szerette előző filmjét, az Amerikai graffitit.

„Nem értem ezt a filmet, fogalmam sincs róla, de szerintem tehetséges vagy, és azt akarom, hogy csináld meg“– mondta Ladd a filmrendező emlékei szerint.

A legtöbb, amit tettem a Star Warsért, az volt, hogy becsuktam a számat és kitartottam mellette

– mesélte később erről Ladd a Variety című filmes lapnak.

A Nyolcadik utas a Halál című filmnek is zöld utat adott, de 1979-ben, amikor bemutatták, a Fox elnökével, Dennis Stanfillel való összecsapása után otthagyta a Foxot, és saját produkciós vállalatot alapított. A Ladd Co. készítette Az igazak, a Szárnyas fejvadász és a Rendőrakadémia című produkciókat. A független cég azonban nem volt elég nyereséges, ezért a nyolcvanas évek közepén átigazolt az MGM stúdióhoz, amelynek később kétszer is a vezetője lett. Az MGM-nél azonban már nem volt olyan sikeres, mint a Foxnál, pedig a Holdkórosok (1987), az Esőember (1988), A hal neve: Wanda (1988) és a Thelma és Louise (1991) is a közreműködésével született. Mikor az MGM-re rátette a kezét a Credit Lyonnais francia bank, Laddnek távoznia kellett. Tízmillió dollárt és két produkciót ajánlottak neki a kilépésért, és ő A rettenthetetlent vitte magával. Miután a film elnyerte a legjobb film Oscarját, Ladd ezt egyfajta igazságszolgáltatásként értékelte.
„Ha ékesszólóbb lennék, megköszöntem volna a Credit Lyonnais-nek, amiért ilyen gyalázatosan bánt velem, de megengedte, hogy magammal vigyem ezt a projektet. Az igazsághoz tartozik, hogy az MGM akkoriban nem engedhette volna meg magának, hogy elkészítse ezt a filmet, a Paramount viszont igen” – idézte fel Ladd.

Egyébként sohasem volt bőbeszédű, az Oscar-díjat két producertársával együtt átvéve mindössze annyit mondott: „Szeretném megköszönni a családomnak. Köszönöm”. Ladd 2007-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik