Kultúra

Harminchét év után ér véget az ausztrálok leghosszabb szappanoperája, ahol Margot Robbie is kezdte

CHANNEL TEN / AFP
CHANNEL TEN / AFP

Pénzügyi nehézségek miatt idén véget ér az ausztrál televíziózás történetének leghosszabb ideje futó szappanoperája, a britek és az ausztrálok körében egyaránt rendkívül népszerű Neighbours, azaz a Szomszédok – írja a Deadline.

A szappanopera 1985 óta volt műsoron, több mint 9000 epizódot készítettek el belőle, ez a legrégebb óta futó sorozat az ausztrál televíziós piacon. Már az indulása sem volt zökkenőmentes: a sorozatot gyártó Seven Networks négy hónap után levette a műsoráról, annak ellenére, hogy Melbourne-ban szépen teljesített, igaz, Sydney-ben nem hozta a várt nézőszámokat. Szinte azonnal átvette és folytatta a sorozatot a rivális Ten tévécsatorna, ahol aztán igazi sikersorozattá vált a Neighbours.

A produkció 37 éve alatt olyan világsztárok kezdték itt a karrierjeiket, mint Margot Robbie, Kylie Minogue, Jason Donovan vagy Guy Pearce. A sorozat a tabudöngetéséről is ismert volt: 2004-ben például egy leszbikus csókjelenet kavart nagy port, 2019-ben pedig megjelent benne az első transznemű karakter is. A sorozat Nagy-Britanniában legalább olyan népszerű volt, mint Ausztráliában, ennek köszönhető, hogy előbb a BBC, majd 2008-ban a brit Channel 5 vette meg a Neighbourst. Néhány hónapja azonban bejelentették, hogy nem finanszírozzák tovább a sorozatot a csökkenő nézőszámok miatt, a producereknek pedig nem sikerült olyan támogatót találni, amely biztosítaná a megfelelő anyagi hátteret a szappanopera folytatásához. A befejező epizódokat idén júniusban forgatják le.

Pedig korábban még a koronavírus-járvány sem akadályozhatta meg a Neighbours folytatását: 2020 tavaszán a sorozat az elsők közt volt, amely rendkívül szigorú járványügyi óvintézkedések mellett néhány hét leállás után újraindult. Akkor a készítők arra hivatkoztak, hogy egy ilyen jellegű, milliós nézettséggel rendelkező történet még a pandémia miatt sem állhat le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik