Kultúra

Nyomtalanul eltűnt lány, zsidó családi konfliktusok, romló látású tanárnő – elsőfilmesek munkáit támogatja a Nemzeti Filmintézet

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet
A négy film megszületését összesen 330 millió forinttal segítik.

Breier Ádám, Hevér Dániel, Mayer Bernadett és Podhradská Lea rendezők első mozifilmjeire szavazott meg gyártási támogatást a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága, így a fejlesztés és gyártás az Inkubátor Program szakmai és anyagi támogatásával valósul meg – olvasható az NFI sajtóközleményében.

Júliusban kezdődik a forgatása Podhradská Lea forgatókönyvíró-rendező Apám lánya címmel készülő kreatív dokumentumfilmjének, ami

egy nyomtalanul eltűnt fiatal lány története, akitől évtizedekkel később egy levél érkezik.

Nemzeti Filmintézet

A harmincmilliós támogatással születő film egy valóságos és családi, lélektani utazás egyszerre, navigálja nézőjét múlt és jelen között, miközben szembesíti szereplőit döntéseikkel. A lányt senki sem kereste, mégis mindenkinek van egy története arról, hogy ki ő és miért tűnt el.

A Szlovákiában és Spanyolországban is forgó filmet a tervek szerint 2024 tavaszán láthatja a közönség, producere Meggyes Kriszta és Lévai Balázs.

Nemzeti Filmintézet

Javában tart a szereplőválogatás a Lefkovicsék gyászolnak címmel készülő keserédes dramedyhez, amiben

egy zsidó család három generációjának férfi tagjai egy shiva során kénytelenek szembenézni családjuk átörökített traumáival és az ebből fakadó diszfunkcionalitással.

Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták – nem véletlen, hogy Csaba Bálint társíróval a történetet egy zsidó gyászfolyamat köré rendezték, hiszen így a közönség egyszerre nyerhet betekintést a diaszpóra hétköznapjaiba és különleges rituáléiba is, aminek az elkerülhetetlen viták, a szentimentalizmus, és a humor is a részét képezi.

A forgatás augusztusban kezdődik, a 2023-as őszi mozibemutatóra tervezett alkotás producere Felszeghy Ádám, Ausztics Andrea és Kázmér Miklós. A projektet az NFI százmillió forinttal segíti.

Nemzeti Filmintézet

Szemem fénye címmel készül Mayer Bernadett első egész estés alkotása egy kettős felnövéstörténet: főhőse, az érettségi előtt álló fiú egy külvárosi panelben él bohém, művészettörténetet tanító anyjával, akinek élete gyökeres fordulatot vesz, mikor cukorbetegsége miatt elkezdi elveszíteni a látását. Nemcsak a fiúnak kell azonban idejekorán megbirkóznia a rázuhanó felelősség súlyával, de az anyának is át kell értékelnie a megváltozott, sőt a korábbi élethelyzetéhez és a fiához való viszonyát is.

A Tóth Marcsi, illetve a rendező közös munkájaként született forgatókönyvből készülő filmet a nyár folyamán kezdik majd forgatni, bemutatójára pedig 2024 első felében kerülhet majd sor. A fiú főszereplőt még keresik, az anya szerepére a rendező kezdettől fogva Für Anikót álmodta meg. A 100 millió forinttal támogatott film producere Petrovits Genovéva, koproducere Baranyi-Gyurin Zsuzsanna.

Nemzeti Filmintézet

Szeptemberben kezdődik Hevér Dániel Valami madarak című első filmjének öt hetes forgatása. A rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvéből készülő dramedy főszereplői egy idősödő férfi és egy impulzív tinédzser lány, akik összefognak a világ ellen, amikor megpróbálják kijuttatni a férfit az idősek otthonából. A Dreissiger László producer vezetésével készülő, százmillióval segített film tervezett bemutatója 2023 őszén várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik