Kultúra

Ha nem határolódik el az ukrajnai inváziótól, nem vezényelhet tovább a milánói Scalában a karmester

Roman Zach-Kiesling / APA-PictureDesk / AFP
Roman Zach-Kiesling / APA-PictureDesk / AFP

A milánói polgármester, Beppe Sala és a milánói Scala igazgatója, Dominique Meyer felszólította Valerij Gergijev karmestert, hogy határolódjon el az Ukrajna elleni orosz hadműveletektől, ellenkező esetben nem vezényelhet tovább az operaházban.

A Corriere Della Sera emlékeztet: Gergijev Csajkovszkij A pikk dáma című operáját vezényli egy február 23-án kezdődött előadássorozatban, melyben március 15-ig több alkalommal is a színpadra állna a darab. Ezt a sorozatot szakítaná félbe a Scala, amennyiben a karmester nem áll ki a háború ellen. Valerij Gergijev a szentpétervári Mariinszkij Színház zenei igazgatója, emellett híresen putyinista nézeteket vall, és Putyin jó barátja, egy állami kitüntetést is kapott tőle.

A Scalában már a február 23-i első előadást sem fogadta nagy siker, mérsékelt tapssal és bekiabálásokkal reagált a közönség. Gergijevnek ma New Yorkban, a Carnegie Hallban lenne koncertje, ám a Papageno úgy tudja, annak vezénylését már elvették Gergijevtől, hasonló okokból Gyenyisz Macujev szólista sem léphet fel a koncerten. Valerij Gergijev még nem reagált a Scala kérésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik