Kultúra

Meghalt Sally Kellerman

MGM / Collection Christophel / AFP
MGM / Collection Christophel / AFP

Nyolcvannégy éves korában meghalt Sally Kellerman, a M.A.S.H. és más Robert Altman-filmek Oscar- és Emmy-jelölt színésznője. Kellerman halálát szívelégtelenség okozta.

Kellerman hat évtizedes karrierje során Robert Altman egyik visszatérő színésznője volt, leghíresebb ilyen szerepe a hadi kórházban dolgozó, és az ottani orvosok folyamatos ostromának kitett nővér, Margaret Houlihan volt a M.A.S.H. című vígjátékban. A filmet öt Oscarra jelölték, ám a színészgárdából csak ő kapott jelölést a legjobb női mellékszereplő kategóriában, pedig elég nagy nevekkel játszott együtt: Robert Duvall, Donald Sutherland és Elliott Gould is ott volt a stábban. A filmből sorozat feldolgozás is készült, ám abban a nővér karakterét már nem Kellerman, hanem Loretta Swit játszotta.

Kellerman 1937-ben született a kaliforniai Long Beachen, és eredetileg nem a színészet vonzotta: jazzénekesnőnek készült, még egy szerződést is kapott tizennyolc éves korában, ám végül a színjátszás felé fordult, és bár szerepeiben és civilben énekelt néha, egészen 1972-ig nem jelent meg lemeze. Kellerman a Los Angeles-i Főiskolán tanulta a szakmát, osztálytársa volt Jack Nicholsonnak és több később világhírűvé vált színésznek, Nicholsonnal még játszottak is együtt egy főiskolai darabban.

Karrierje kezdetén elsősorban tévés szerepei voltak, többek között az eredeti Star Trek pilotban is szerepelt. A M.A.S.H. után azonban inkább mozifilmes szerepeket kapott, látható volt például Alan Arkinnal a Rafferty és a lányokban, valamint Az utolsó félrelépésben, Laurence Olivier-vel az Egy kis romantikában, és Jodie Fosterrel a Rókákban. Kellermant nem állította meg a kor, közel a nyolcvanhoz, 2014-ben még behúzott egy Emmy-jelölést a Nyughatatlan fiatalok című sorozatért, sőt, még tavaly is forgatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik