Kultúra

Először politikai tartalmak, majd egy meztelen nős rajz miatt lefújtak egy karikatúra-kiállítást

Nem tarthatja meg karikatúra-kiállítását a XI. kerületi önkormányzat Újbuda Galériájában a MÚOSZ Karikaturista Szakosztálya. Erről Halász Géza szakosztályi elnök posztolt a MÚOSZ weboldalán Cenzúrázva címmel. A közlemény szerint a mostani kiállítás már eleve nem az eredeti tervek szerint zajlott volna, ugyanis a politikai tartalmak miatt egyszer már letiltották, most pedig egy meztelen nőt kifogásoltak.

Eredeti terveink szerint a Karikaturista szakosztály Kétfilléres-díj pályázatára érkezett munkákból rendeztünk volna kiállítást, kinyomtattuk, bekereteztük, de néhány rajz (Marabu, Pápai, Weisz stb.) politikai tartalma miatt nem engedték bemutatni. Hogy megmaradjon a béke, új kiállítást javasoltunk, a pályázaton nyertes Fenekovács László rajzaiból. Kiszűrtük a politikai tartalmat, kinyomtattuk, bekereteztük, valahogy azonban egy pucér nő bekerült a válogatásba, ami az önkormányzat gyermekvédőinek nem tetszett, így ez a kiállítás is lefújva… Legközelebb virágcsendéletekkel próbálkozunk, szemérmesen eltakarva a porzót és bibét, különös tekintettel a politikai áthallásokra

– áll Halász posztjában.

A döntés kapcsán kerestük a XI. kerületi önkormányzatot, Válaszukban hangsúlyozzák, hogy a cenzúra vádját visszautasítják, az ügy részleteit pedig ekképpen részletezték:

Önkormányzatunk Újbuda Galériája 2022. február 24-től adott volna otthont a MÚOSZ Karikaturista Szakosztály karikatúra kiállításának. Sajnálatos módon azonban Kós Mihály, a kiállítás szervezője, valamint Fenekovács László többszöri egyeztetés után sem vették figyelembe azt a kérésünket, hogy tartsák tiszteletben a kiállítótér adottságát. Galériánk ugyanis egyben önkormányzati váró és folyosó is, ahova a vendégek nem kizárólag egy kiállítás miatt érkeznek. Ez azt jelenti, hogy az Újbuda Galéria egy félfogadásra használt látogatótér, ahol idősek és gyerekek is várakozhatnak.

Az aláírásra váró megbízási szerződésben az egyik bekezdése az alábbiakat tartalmazta: „Megbízott (kiállítást szervező) köteles a kiállítás anyagát előzetesen egyeztetni a Megbízóval (Újbuda Galéria), és köteles e körben a Megbízó utasításai szerint eljárni. Megbízott tudomásul veszi, hogy a Megbízó kizárólagos hatáskörében jogosult meghatározni, hogy melyek azok az Újbuda Galéria profiljába illő alkotások, amelyek a kiállítás keretében bemutatásra kerülhetnek.” Ezt a feltételt azonban a kiállítás szervezője – többszöri levélváltás ellenére – sem teljesítette. Ezen kívül a kiállításra olyan munkák is érkeztek, amelyeket előzetesen nem mutattak be.

Az Újbuda Galéria továbbra is teret biztosít a legkülönbözőbb témájú kiállításoknak, és visszautasítjuk a cenzúra vádját. Azt azonban elvárjuk, hogy a kiállítók legyenek tekintettel a galéria azon adottságára, hogy ott gyermekek is várakozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik