Kultúra

Móricz Zsigmond százéves regényéből készít sorozatot Kálomista Gábor cége

Garai Gábor
Garai Gábor

Történelmi-politikai thriller sorozat készül a Nemzeti Filmintézet támogatásával Móricz Zsigmond máig nagyhatású, száz évvel ezelőtt megjelent Tündérkertjéből, amelyben a 17. századi Erdély politikai és társadalmi világa elevenedik meg Bethlen Gábor és Báthory Gábor főszereplésével, és amely az Erdély-trilógia első kötete. A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága most 2,149 milliárd forint támogatást szavazott meg a Tündérkert címmel készülő tévésorozat gyártására. A regényben két történelmi hős egymásét keresztező útja körül rajzolódik ki a 17. századi Erdély. Móricz kortársa, Schöpflin Aladár szerint a regény „a 20. századi magyar irodalom legnagyobb és legsikeresebb erőfeszítése múltunk birtokbavételére”.

A Tündérkert feldolgozását a Megafilm gyártja, a nyolc részes történelmi-politikai thriller sorozat epizódonként 48-52 perc hosszúságú lesz, és a tervek szerint 2023 őszén láthatja a közönség. A 95 napos forgatás 2022 július végén kezdődik és december végéig tart több mint hetven szereplővel, műtermi díszletekben és Erdélyben eredeti helyszíneken egyaránt. A Tündérkert sorozat vezető rendezője Madarász Isti (képünkön), aki Hurok című thriller és Egy szerelem gasztronómiája című musical révén ismerhető, következő mozifilmjét, az Átjáróház című romantikus fantasyt pedig az idén mutatják majd be.

A Tündérkert Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerek vezetésével készül. Vezető írója Bereményi Géza és Tasnádi István, az írócsapatban Horváth András Dezső és Jeli Viktória is részt vesz, az operatőr Garai Gábor, a látványtervező Pintér Réka lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik