Kultúra

A hajrában emelték 800 millióval az Operaház felújítására szánt összeget

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Sok halasztás után márciusban tervezik átadni.

Előre nem látható munkákra hivatkozva 800 millió forinttal emelték meg az Operaház kivitelezői büdzséjét – írja a Népszava, amely szerint az intézmény többször elhalasztott újranyitását mindenképp meg akarják tartani március 12-én. A mostani emeléssel együtt már nettó 28,3 milliárdra (bruttó 36 milliárdra) nőtt a kivitelezés költsége.

A Közbeszerzési Értesítő alapján a kivitelezés befejezésének sokszor módosított határideje egy hónappal későbbre, március 10-re csúszott el.

Így az Operaház vezetőségének és társulatának mindössze két napja marad, hogy teljes egészében birtokba vegye az Andrássy úti épületet és felkészüljön az ünnepi nyitó hangversenyre, amelyen az előzetes híradások szerint Plácido Domingo is fellép. Másnap pedig Ókovács Szilveszter igazgató a Hunyadi László ősváltozatával rendezői debütálásként az újranyitott Operaház művészi és technikai lehetőségeit mutatja be

– írja a lap.

Az Andrássy úti játszóhely korszerűsítése már Ókovács Szilveszter 2013-as főigazgatói pályázatában is szerepelt, akkor 9-10 milliárdra becsülték a beruházás összegét. Az Operaház bezárásával együtt járó teljes rekonstrukcióról 2016 augusztusában született döntés. A kivitelezési tendert egyetlen pályázóként a West Hungária Bau Kft. vezette konzorcium (Épkar Zrt. és Laki Zrt.) nyerte el, amely 14,2 milliárdot kért a munkáért. Az átadást 2019-re tervezték. Ókovács Szilveszter kisebb felújításban gondolkodott, de végül a Karmelita kolostort miniszterelnöki rezidenciává alakító építész, Zoboki Gábor nagyszabású történelmi rekonstrukciós tervét fogadták el. A projekt lebonyolítását az Operaház főigazgatójától Baán László, a Liget-negyed kormánybiztosa és a Városliget Zrt. vette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik