Kultúra

Michael Bay szerint ordas kamu, hogy ne ő tartaná a legnagyobb filmes robbantás rekordját

Touchstone Pictures / Jerry Bruc / Collection Christophel / Collection ChristopheL / AFP
Touchstone Pictures / Jerry Bruc / Collection Christophel / Collection ChristopheL / AFP
Még James Bond sem lophatja el a dicsőséget a Pearl Harbortól.

Ha van valaki a mai Hollywoodban, akinek a neve összeforrt a megalomán akciójelenetekkel, és azon belül is a gigantikus robbantásokkal, akkor az egyértelműen Michael Bay, a Bad Boys, az Armageddon és a Transformers-filmek rendezője (olyannyira, hogy az internetes szlengben külön filmes szakkifejezést is képeztek a nevéből: a „mayhem” és a „Bay” szavakból mixelt „Bayhem” a lassított felvételen, sokszor naplementében prezentált robbantás-pornót jelenti).

Elvitathatatlan érdemeivel természetesen maga Bay is tisztában van, és meglehetősen érzékenyen reagál arra, amikor elvitatják uralkodó pozícióját. Az Empire magazinnak nemrég büszkén ecsetelte, hogy mi mindent robbantottak fel a 2001-es Pearl Harbor kikötői támadásjelenetében:

Jerry Bruckheimer megmutatta Ridley Scottnak a filmet, mire ő csak annyit mondott: azt a kurva. Senki nem tudja, milyen nehéz volt ezt összehozni. Hatalmas dolgok voltak ott. Igazi hajók, húsz valódi repülőgép. 350 robbanás történt. Három hónapig szereltük, egy három mérföldre lévő autópályán le kellett állítanunk a forgalmat

mondta a rendező. A hivatalos Guiness-rekordot mégsem a Pearl Harbor, hanem a Spectre nagy sivatagi robbanásjelenete tartja, amelyet 68,47 tonnányi TNT robbanásával azonosnak saccoltak be a döntnökök. Baynek azonban van ehhez némi hozzáfűznivalója:

James Bond próbálta elvenni tőlünk a világ legnagyobb robbantása-címet. Lószart, a miénk az.

Szerinte amúgy a filmes robbantást eleve sokan rosszul csinálják, mert nem értik meg, hogy az ilyen jeleneteket pont úgy kell csinálni, mint a cézársalátát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik