Kultúra koronavírus

Isabelle Huppert Arany Medve-életműdíjat kapott, de nem tudta átvenni Berlinben

Ronny Hartmann / AFP
Ronny Hartmann / AFP
Nem sokkal előtte koronavírusos lett.

A 68 éves színésznő Párizsból videokapcsolattal jelentkezett be a kedd esti ünnepségre, mivel pozitív lett a koronavírustesztje, és így nem tudott Berlinbe utazni.

A fesztiválon kedden Huppert új filmjét, az A propos de Joan című drámát vetítették a közönségnek. A Laurent Lariviere rendezésében készült produkcióban Joan (Huppert) fellelkesülve egy régi emléken vidékre utazik fiával, Nathannal, ahol múltja romantikus kapcsolatait idézi fel.

A díjátadón a film férfi főszereplője, Lars Eidinger köszöntötte a színésznőt. A díjat a rendező vette át Huppert nevében – írta az MTI.

A csaknem 150 filmes és televíziós produkcióban szereplő Huppert sokoldalú, utánozhatatlan művész, „aki nem habozik kockázatot vállalni, vagy szembe menni a főáramlatokkal” – indokolták az életműdíj odaítélését a Berlinale szervezői.

A fesztiválprogramban műsorra tűzték a színésznő néhány régebbi produkcióját, köztük a Francois Ozon rendezte 8 nőt, amelyért Ezüst Medve-díjat kapott, és Paul Verhoeven Áldozat? című thrillerét, amelyért Oscar-díjra jelölték.

Huppert már 14 évesen színészetet tanult, majd a párizsi nemzeti színművészeti konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Pályafutása alatt olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard, Bertrand Tavernier, Claude Chabrol és az osztrák Michael Haneke. Korábban Helen Mirren és Charlotte Rampling is elnyerte a filmmustra életműdíját. A február 20-án záruló fesztivál Arany- és Ezüst Medve-díjait szerda este adják át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik