Kultúra

Franciaország nácik által lopott műveket ad vissza zsidó családoknak

ALAIN JOCARD / POOL / AFP
ALAIN JOCARD / POOL / AFP
Van köztük Klimt- és Chagall-festmény is.

Miután a francia törvényhozás alsóháza januárban egyhangúlag megszavazta, a francia szenátus is jóváhagyta kedden 15 nácik által elkobzott műalkotás visszaszolgáltatását a zsidó tulajdonosok leszármazottaihoz. Az érintett alkotások között művészettörténetileg jelentős művek is szerepelnek. A visszaszolgáltatás életbe léptetéséhez ezután már csak Emmanuel Macron elnök aláírására van szükség.

A 15 alkotás között szerepel például Gustav Klimt Rosen unter Bäumen (Rózsák fák alatt) című, az Orsay Múzeumban őrzött képe, az egyetlen olyan festmény, amely az osztrák festőművésztől egy francia nemzeti gyűjteményben található. A francia állam 1980-ban vásárolta meg egy kereskedőtől. A kiterjedt kutatás azonban megállapította, hogy a kép az osztrák Eleanor Stiasny tulajdonában volt, aki 1938-ban az Anschluss után rákényszerült, hogy Bécsben eladja, mielőtt a nácik deportálták és megölték volna őt.

A visszaadandó alkotások között van még 11 grafika és egy viaszbábu, amelyek a Louvre, az Orsay Múzeum, és a Chateau de Compiegne Múzeum gyűjteményében vannak, továbbá Utrillo egy festménye, amelyet az Utrillo-Valadon Múzeum őriz.

Marc Chagall Le Pere című festménye, amely a párizsi Pompidou Központ kollekciójához tartozik, és amely 1988-ban került a francia nemzeti gyűjteménybe, szintén a 15 alkotás között van. A kép David Cender lengyel-zsidó zenész tulajdona volt, aki 1958-ban emigrált Franciaországba. A 15 műből 13 esetében a kedvezményezetteket egy 1999-ben létrehozott, a kisajátítás áldozatainak kártalanításával foglalkozó bizottság (CIVS) határozta meg – írta korábban az MTI a művekről.

Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter üdvözölte az általa történelminek nevezett lépést, szerinte ez az első alkalom a 2. világháború óta, hogy a francia kormány egy olyan törvényt kezdeményezett, amely lehetővé teszi a közgyűjteményekben őrzött azon művek visszaszolgáltatását, amelyeket a világháború alatt „raboltak” el, vagy a megszállás alatt az antiszemita üldöztetés miatt nehéz körülmények között élő tulajdonosoktól szereztek meg.

A kulturális minisztérium adatai szerint a 2. világháború alatt mintegy százezer műalkotást koboztak el Franciaországban. A felszabaduláskor Németországban talált hatvanezer alkotást visszaszolgáltattak Franciaországnak. Ebből 45 ezret 1945 és 1950 között adtak vissza a tulajdonosoknak. Mintegy 2200 alkotást a francia nemzeti múzeumok kaptak meg, a többit, mintegy 13 ezer alkotást, pedig az 1950-es évek elején a hagyatéki adminisztráció eladta, számos nácik által rablott mű így visszatért a műtárgypiacra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik