Kultúra

Megnyílt az Álmok Álmodói 20 kiállítás a Millenárison

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Világraszóló magyarok, magyar találmányok – keddtől az egykori Ganz-gyár területén.

A mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és géniusz munkásságát, illetve találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 – olvasható az ünnepélyes megnyitó kapcsán az MTI-ben kiadott sajtóközleményben.

Ez a kiállítás a megoldott problémák és a problémák megoldói, “az álmok álmodói” előtt tiszteleg – hangsúlyozta a helyszínen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás arról beszélt, hogy

a magyaroknak rengeteg okuk van a büszkeségre, ha olyan találmányokra és felfedezésekre gondolnak, mint a gyufa, a nukleáris láncreakció, a C-vitamin és a magzatvédő vitamin vagy olyan magyar tudósok alakjára, mint Puskás Tivadar, Jedlik Ányos, Szent-Györgyi Albert és Czeizel Endre.

Az Álmok Álmodói 20 az eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára készült – tette hozzá, majd mivel egyre élesebbé válik a kampány, arról beszélt,

Magyarországot a jövő kapujából sikerült visszafordítani, mindazt, amit a kiállítás hirdetett, a Millenárissal együtt sikerült zárójelbe tenni 2002 után.

A helyzet ennél valójában jóval bonyolultabb volt, a miniszter azonban ehelyett inkább az utóbbi években a következetesen elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően kibővült Millenárisról, a jelentősen megnövekedett felületű parkról, illetve a reményről beszélt, miszerint ez a mostani kiállítás is méltó utóda a húsz évvel ezelőttinek.

Kapcsolódó
Újabb Álmok Álmodói-kiállítást szervez a kormány, átépítik miatta a Millenáris egy részét
A húsz évvel ezelőtt botrányba fulladt kiállítás második felvonásának előkészületei már zajlanak: átépítik az egykori ipari arcát leginkább őrző fogadóépületet.

Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója elmondta: húsz évvel ezelőtt a látogatók szembesülhettek azzal, hogy egy világraszóló nemzet tagjai, a mostani kiállítás is hasonló élményt kíván adni és hasonló üzenetet közvetít, hsiszen kiemelt cél annak bemutatása, hogy a magyarok nemcsak a múltban voltak sikeresek, hanem ma is bírnak ezekkel a tulajdonságokkal.

A tárlat hétfői tizenöt hónapnyi munka eredményeként, 3,2 milliárd forintos költségvetésből jött létre, de ezúttal nem személyek, hanem 6+1 tartalmi egység köré szerveződik, és az utóbbi húsz év eredményeit sem hagyja figyelmen kívül. A térben nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek: az óriási információmennyiség befogadását több mint 30 interakció, 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti.

A témák között szerepel a mobilitás:

a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával, és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.

Galéria
Balogh Zoltán / MTI

Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvosegyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópiás műtétet, de az emberi agy működését is játékokon keresztül ismerhetik meg. A kiállítás felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig. Az agrárium világába egy stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg. A látogatók itt csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.

A tavaly óta a Millenáris Alapítvány – aminek vagyona felett a kuratóriumot vezető Láng Zsolt, a II. kerület korábbi fideszes polgármestere, illetve más kormányközeli szereplők rendelkeznek – kezében lévő területen Álmok Álmodói 20 kiállítás egy teljes éven át látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik