Kultúra

Üres asztallal és szivárványos gyertyával kampányol Valentin-napon a kirekesztés ellen a Budapest Pride

Budapest Pride / Háttér Társaság
Budapest Pride / Háttér Társaság
A Háttér Társasággal közösen szervezett akció során ma több fővárosi étterem asztala marad üresen utalva azokra az azonosnemű párokra, akik nem mernek együtt mutatkozni.

Üres asztalokkal érzékenyít a Budapest Pride és a Háttér Társaság Valentin-napon. Február 14-én Budapest-szerte több étteremben is üresen hagynak egy-egy asztalt, amelyen szivárványos gyertya és egy rövid üzenet utal a kampány céljára. Ahogy a közleményben fogalmaznak: „a Valentin-nap a szerelem ünnepléséről szól, mégis több ezer olyan pár él ma Magyarországon, akik nem merik ezt az alkalmat nyilvánosan ünnepelni. Ők azok az azonos nemű párok, akik inkább otthon maradnak az atrocitásoktól tartva. Erre hívja fel a figyelmet a Budapest Pride és a Háttér Társaság közös kampánya, amely során a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben egy-egy megterített üres asztal és az azon elhelyezett demonstráció és szivárványszínű gyertya hívja fel a figyelmet az asztal mellől hiányzó szerelmespárra.”

A közleményben ismertetik, hogy a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához 2021-ben a megelőző évhez képest 25%-kal többen fordultak segítségért. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) LMBTQI közösséget 2019-ben vizsgáló kutatása szerint a megkérdezett magyarok 72%-a nyilatkozott úgy, hogy mindig vagy gyakran kerüli, hogy kézen fogva mutatkozzon azonos nemű párjával a bántalmazástól vagy fenyegetéstől tartva, 25%-uk pedig az elmúlt évben tapasztalt diszkriminációt vendéglátóipari egységben.

A Budapest Pride és a Háttér Társaság olyan budapesti éttermekkel fogott össze, amelyek szívesen látnak bárkit, akik kiállnak a kirekesztés ellen, és arra biztatnak mindenkit, nyugodtan jöhetnek hozzájuk bármikor.

A részt vevő éttermek február 14-én este 30-60 perces idősávokban szabadon hagynak egy-egy megterített, gyertyafényes asztalt, rajta szivárványszínű gyertyával és a kampány üzenetét közvetítő táblával felhívva a figyelmet azokra, akik a homofób atrocitásoktól tartva nem ünnepelhetnek szabadon Valentin-napon.

„Reményt ad nekünk, hogy ennyi étterem csatlakozott az akcióhoz. Az a célunk, hogy mozgalom legyen a hasonló megmozdulásokból, és eljussunk odáig, hogy az LMBTQI közösség tagjai is ugyanazt a szabadságot élvezhessék az év minden napján, mint a többségi társadalom tagjai”– mondta Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen mindennapos hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az LMBTQI emberek. Sokaknak nem magától értetődő, hogy megfogják a párjuk kezét, hiszen kinézik őket vagy beszólásokat szenvednek el. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol mindenki szabadon és biztonságban sétálhat a parkban vagy ülhet be vacsorázni a párjával

– tette hozzá Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A szemléletformáló kezdeményezéshez közel 40 budapesti vendéglátóhely és közel 50 híresség is csatlakozott, például Mautner Zsófia és Cynthia Dictator, valamint több fiatal véleményvezér is, például Szabó Hédinke, Palkovics Zóra és Király Lina. A közösségi médiában az #üresasztalok és #avalentinnapazvalentinnap hashtagekkel népszerűsítik a kampányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik