Kultúra

Áprilisig Nemes Nagy Ágnessel találkozhatunk a Várkert Bazárban

MTI / Szigetváry Zsolt
MTI / Szigetváry Zsolt
Az idén száz éve született alkotó életművét egy április 9-ig nyitva tartó szabadtéri kiállításon ismerhetjük meg.

Nemes Nagy Ágnes, Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró és pedagógus életművét mutatja a Várkert Bazár  déli panoráma teraszán április 8-ig látható tárlat – olvasható a Várkapitányság MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen című tárlaton meghatározó pillanatok és benyomások kerülnek elő az alkotó művészetéből: megidézett versei mellett kirajzolódnak magánéletének motívumai, tanári és szerkesztői működése, valamint pályatársainak véleménye a költészetéről.

Megismerhetjük a környezettel kapcsolatos érzékeny szemléletét is:

a költő az emberi érzések mellett a természet új perspektívába helyezésére is buzdított, hirdette, hogy tanulni kell a fákat.

Nemes Nagy pályája szerves részét képezi a magyar irodalomtörténetnek, költői munkássága pedig máig meghatározó művészi mondanivalót hordoz.

MTI / Szigetváry Zsolt

Verseskötetei mellett műfordításai és gyerekirodalmi művei is kimagasló irodalmi nívót képviselnek. Érdemei az Újhold című folyóirat lapszerkesztőjeként, esszéíróként és tanárként is maradandóak, a szellemi szabadságot és a minőséget mindenek fölé helyezte. Tárgyias költészetével, kései tömbszerű prózaverseivel a modern magyar költészet alakítójává, nemzedékének vezető egyéniségévé vált – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik