Kultúra

Elit alakulat 2.0 címmel nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

MTI / Balázs Attila
MTI / Balázs Attila
Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de a tárlat a honfoglalás kori magyarok mindennapjait mutatja majd be.

A honfoglalás kori magyarok mindennapjait és a régész szakma érdekességeit bemutató kiállítással nyit újra pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeum – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az Elit alakulat 2.0 című kiállítás Magyarország legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be:

a Bodrogközben, Karosnál talált temetőket – közülük az elsőt 1899-ben, egy répaverem ásása közben fedezték fel –, amelyek az időszak leggazdagabb vezérsírjait rejtették.

A tárlat a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba, hiszen az emberi csontvázak közeléből kiásott tárgyak között különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek is megtalálhatók voltak, így ezek egy részének bemutatásával körvonalazódik a honfoglaló magyarok hitvilága, harci modora, illetve öltözködési, étkezési és állattartási szokásai.

A látogatók megtudhatják többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan jutottak rabszolgákhoz.

A május 22-ig megtekinthető tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a honfoglalók világát: beléphetnek például egy, hagyományosan nők által felállított, illetve lebontott jurtába, amit a honfoglalók egykor nemezzel fedtek le, de egy másik teremben különböző ruhamásolatokat is felpróbálhatnak.

A kiállításnak a honfoglaláskori tárgyak bemutatása mellett fontos célja, hogy magát a régészetet is megismertesse, betekintést engedve a régészek és a velük együttműködő szakemberek munkájába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik