Kultúra

Emmerich: „A Marvel, a DC és a Csillagok háborúja kicsit tönkreteszik a filmipart”

Intercom
Intercom
A rendező egyáltalán nem fogta vissza magát.

Roland Emmerich neve az elmúlt huszonöt évben összeforrt a katasztrófafilmekkel: A függetlenség napja (1996), a Holnapután (2004), a 2012 (2009), illetve A függetlenség napja: Feltámadás (2016) által kijelölt utat pedig most a rendező újabb darabbal folytatja – írtuk néhány hónappal ezelőtt, mikor a legújabb darabja, a pályájáról letérő, majd a Föld elpusztítására induló titokzatos Holdat bemutató Moonfall előzeteseit mutattuk be.

A műfajt átíró filmes most a Csillagok háborúja-univerzum, illetve a DC és a Marvel képregényfilmjei ellen kelt ki, amik szerinte teljesen megváltoztatják a zsánert – vette észre a Variety:

Teljesen átvették az irányítást, és ez egy kicsit tönkreteszi az iparágat, mivel senki nem csinál már semmi eredetit. […] Merész, bátor filmeket kellene csinálni, nem? Úgy gondolom, ennek Christopher Nolan a mestere, hiszen ő arról csinál filmet, amiről csak akar. Nekem kicsit nehezebb a ndolgom, de még mindig elég jó nevem van – főleg, ha katasztrófákról van szó.

Emmerichnek esze ágában sincs képregény-, vagy Csillagok háborúja-filmeket készíteni, a képregényektől való idegenkedését pedig Németországban töltött gyerekkorával magyarázza:

Ott volt a Tintin kalandjai, de az nagyon gyerekes volt, és nem voltak benne szuperhősök. Ezért eleinte Németországban nem működtek a szuperhősös témák. Tíz-tizenöt év kellett ahhoz, hogy felzárkózzanak a világhoz, de engem ezek a filmek soha nem érdekeltek.

A rendező korábban is kikelt már a Marvel-filmek ellen – 2019 novemberében például arról beszélt:

a repülőutakon nézi őket, hogy el tudjon aludni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik