Kultúra

Értékes Cezanne-festménnyel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Az intézmény a képet a jelenleg is látható kiállításon helyezi el.

Új központi mű érkezett a február 13-ig nyitva tartó, Cezanne-tól Malevicsig című kiállításra – tájékoztatta az MTI-t a Szépművészeti Múzeum.

Az előző év novemberében, a Christie’s aukciósház New York-i aukcióján kalapács alá került, majd a múzeum által megvásárolt Paul Cezanne (1839-1906) kép

egyik oldalán a svájci Colombier-kastély látképe (Vue du Château Colombier), a másikon pedig egy facsoport-tanulmány (Etude d’arbres) látható

– mondta el Baán László főigazgató, aki hozzátette: az 1890 körül született alkotást a magyar kormány támogatásával

750 ezer dollárért (227 millió forint), az európai rangú Esterházy-gyűjtemény 1871. évi állami megvásárlásának 150. évfordulója előtt tisztelegve szerezték meg.

Balogh Zoltán / MTI

A Christie’s egy ázsiai magángyűjteményből rendezett árverésén a kép értékét a végső ár törtrészére, 250-350 ezer dollárra (78-109 millió forintra) becsülték, így a végső ár némiképp meglepő lehet, az eset azonban nem szokatlan: a fokozott érdeklődés hatására épp ez szokott történni.

Geskó Judit, a kiállítás kurátora a bemutató sajtóeseményen arról beszélt, hogy a képen a francia mester pályájának utolsó két évtizedére jellemző laza, foltokból építkező, a papírt néhol üresen hagyó oldottság mutatkozik meg, majd hozzátette:

Ez a tájkép a cezanne-i életműben is rendkívül érdekes teljességet mutat.

Geskó szerint a műtárgy másik oldalán látható facsoport

szintén a cezanne-i képi világ egy nagyon jellemző, a művészt még befejezetlenségében is maximálisan kifejező, a kastély közelében készült tanulmányrajza.

Nem ez azonban az egyetlen műtárgy, amellyel a gyűjtemény a kiállítás kapcsán gyarapodott: a Szépművészeti Múzeum nemrég Friedrich Vordemberge-Gildewart 212-es kompozíció című munkáját is megvásárolta – ez a festmény szintén megtekinthető a Cezanne-tól Malevicsig című tárlaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik