Kultúra

Meghalt Babarczy László

Zih Zsolt / MTVA
Zih Zsolt / MTVA

80 éves korában meghalt Babarczy László Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színházrendező, színigazgató, érdemes és kiváló művész, a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának örökös tagja. A rendező hosszú betegség után hunyt el vasárnap éjjel – tájékoztatta lapunkat lánya, Babarczy Eszter.

Babarczy László 1966-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, színházi rendezőként. Előbb a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1969 és 1973 között a Nemzeti Színház tagja volt. Ezután szerződött a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz, ahol 1974-től 1981-ig főrendező, 1978 és 2007 között pedig a színház igazgatója volt. 1969-től tanított a Színművészeti Főiskolán, később, 1991 és 1994 között a rektori tisztséget is betöltötte. 1995-ben Kossuth-díjat kapott. 2003-ban megalapította a színész tanszéket a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán. A Színházi Adattár szerint 127 bemutató fűződik a nevéhez.

Mikor egy 2016-os interjúban arról kérdezték, van-e valami magasztos társadalmi küldetése a színháznak a mai világban, azt felelte:

Csak az van neki. Ha valaki ismeri az emberiség kultúrtörténetét, az tudja, hogy a színház ősi és örök és alapvető. A világ élményszerű megismerésének, megközelítésének a legősibb formája. Ezt a mostani társadalmak sem tudják nélkülözni.

Babarczy László temetéséről a család később intézkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik