Kultúra

A Sony Musicnak adta el az eredeti hangfelvételeit Bob Dylan

Dave J. Hogan / Getty Images
Dave J. Hogan / Getty Images
Súlyos tízmilliárdok cseréltek gazdát.

Bob Dylan eladta teljes zenei katalógusának eredeti hangfelvételeit a Sony Musicnak – írta a BBC híre alapján az MTI.

A júliusban kötött ügyletben szerepel a hatvanas évek klasszikusaitól, mint a Blonde On Blonde egészen az utoljára kiadott albumig, a 2020-as Rough And Rowdy Waysig. A Billboard zenei magazin szerint

a durván 16 millió dolláros (5,1 milliárd forint) éves bevételek alapján a katalógus értéke mintegy 200 millió dollár (64 milliárd forint).

A zenészlegenda korában a jelentések szerint négyszáz millió dollárért, azaz közel 130 milliárd forintért adta el teljes életművének kiadási jogait a Universal Music Groupnak. Az ügylet Dylan minden dalszövegére és szerzeményére vonatkozik, ezeket korábban az Egyesült Államokon kívül a Sony kezelte.

A nyolcvanéves művész a Sony Columbia Records lemezkiadójával is meghosszabbította a szerződését, és “sok új megjelenést” ígért – írja közleményében a kiadó.

Dylan a rocktörténelem egyik legnagyobb hatású alakja, aki első dalszerzőként kapta meg 2016-ban az irodalmi Nobel-díjat, évente nagyjából száz koncertet adott a koronavírus-járvány előtt. Ez a tavalyi évben huszonkettőre csökkent, az idei év első felére viszont máris huszonhét fellépés szerepel a naptárjában. Dalait hatezernél is többször énekelték fel a legkülönbözőbb zenei műfajok képviselői, lemezeiből pedig világszerte több mint 125 millió fogyott.

A zenész felvételeinek eladása csak egy a lemezipar valamivel több mint egy éve tartó korszakos üzleteinek sorában: korábban David Bowie, a Fleetwood Mac, Tina Turner, Blondie, Taylor Swift, David Guetta és Shakira dalainak és felvételeinek jogait vásárolták meg különböző lemezcégek, illetve befektetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik