Kultúra

Meghalt Elza Soares

MAURO PIMENTEL / AFP
MAURO PIMENTEL / AFP

Kilencvenegy éves korában otthonában meghalt Elza Soares brazil énekesnő, tudatta a család közleményében. A hat évtizedes karriert maga mögött tudó énekesnőt a leghíresebb brazil énekesnőként tartották számon.

A család közleménye szerint az énekesnő, épp úgy, ahogy szerette volna, énekelve, természetes halállal halt meg. Soaresnek eszébe sem volt nyugdíjba vonulni, épp új album kiadására, és fellépésekre készült.

Elza Soares 1930-ban született Rio De Janeiro egyik elszegényedett, nyugati favelájában, gyerekkorát nélkülözés és tragédiák határozták meg, tizenkét évesen apja házasságra kényszerítette, tizenhárom évesen már anya volt, tizenöt évesen pedig elveszítette második gyermekét, olyan szegénységben éltek ugyanis, hogy a gyerek éhen halt. A nyomorból az ének vezette ki Soarest az ’50-es évek bossanova-lázának idején, végül több mint harminc lemezt adott ki, énekelt Erzsébet brit királynőnek is.

Énekesi karrierje mellett Soares a társadalmi és etnikai igazságtalanságok ellen, és a nők jogaiért is kiállt. Elza Soares pontosan harminckilenc évvel élete szerelmének halála után hunyt el: Mané Garrincha focistával az 1962-es világbajnokságon ismerkedett meg, később pedig a felesége lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik