Kultúra

Ingyen Lúdas Matyival ünnepli a magyar kultúra napját a Filmio

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet

Péntektől vasárnapig ingyenesen látható hat magyar animáció a Filmión, a Nemzeti Filmintézet ezzel ünnepli a magyar kultúra napját. A válogatásban szerepel Dargay Attila legendás alkotása, a Lúdas Matyi is, a magyar animáció legnépszerűbb egész estés filmje.

A Fazekas Mihály verses elbeszélését feldolgozó Lúdas Matyira megjelenésekor mintegy két és félmillió néző váltott jegyet a mozikban. Az elbeszélésből Nepp József, Romhányi József és Dargay írták meg a forgatókönyvet, az emberkaraktereket Jankovics Marcell tervezte, közel két évig dolgozva a figurákon.

Az NFI ezen kívül öt animációs rövidfilmet is elérhetővé tesz a Pannónia Filmstúdió alkotásai közül, azért onnan, mert idén hatvanöt éve alapították a legendás stúdiót, melynek olyan animációs filmeket köszönhet a közönség, mint a Vuk, a Pom Pom meséi, a Macskafogó, vagy az említett Lúdas Matyi. A magyar kultúra napja alkalmából ingyenessé tett rövid animációk a következők: A Nap és a Hold elrablása Reisenbüchler Sándortól, a Szvit Richly Zsolttól, a Hídavatás Jankovics Marcelltől, a Mézes-táncos Varsányi Ferenctől, valamint a Garabonciák Keresztes Dóra és Orosz István rendezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik