Kultúra

Újabb nemzetközi díjat nyert a Freeszfe Egyesület

Balázs Ivándi Szabó / 24.hu
Balázs Ivándi Szabó / 24.hu
A New York-i Martin E. Segal Theatre díját a változások úttörői kapták.

A New York-i Martin E. Segal Theatre Center díjazottai között szerepel a Freeszfe Egyesület – osztották meg a hírt hivatalos Facebook-oldalukon.

A poszt szerint a Segal Center Awards for Civic Engagement in the Arts elnevezésű díjakat eredetileg azoknak ítélték oda,

akik hozzájárultak a társadalmi párbeszédhez, és New Yorkban valódi hatást gyakoroltak a kortárs színházra. A Segal Center most azok előtt tiszteleg, akik 2020-ban és 2021-ben világszerte a változások úttörőivé váltak.

A járvány alatt a színház több mint 50 ország 300 művésze közreműködésével The Time of Corona címmel tartott nyilvános előadásokat. Ezeknek célja olyan, 2020-ban vagy 2021-ben megvalósuló művészeti projektek bemutatása volt, amelyek új perspektívát nyújtottak a művészet, különösen az előadóművészet társadalmi és intézményi fejlődésére. Közülük tízet választottak ki, olyan egyéneket és csoportokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a járvány alatt. A tíz díjazott közé bekerült a Freeszfe is, akik a járvány alatt álltak ki a Színház-és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért, 71 napig tartották blokád alatt az épületet, majd 2021-ben az egyesületet megalapítva új műhelyt hoztak létre, ahol folytathatják művészeti és oktatási munkájukat. Az online díjátadóra január 22-én kerül sor.


Az egyesületnek nem ez az első nemzetközi díja: tavaly júliusban az Európai Polgár díjat kapta meg az Európai Parlamenttől.

Kapcsolódó
A Freeszfe diplomamentése kapta az Európai Polgár díjat
Olyanok kaphatják meg, akik az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket képviselik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik