Kultúra

97 évesen ad ki új lemezt a harmincas évek zenei csodagyereke

Youtube / Derry Presbyterian Church
Youtube / Derry Presbyterian Church
A zongoraművész Ruth Slenczynska Rahmanyinov és Chopin műveit játssza.

A legendás Decca kiadó tavaly lemezszerződést kötött a szombaton kilencvenhetedik születésnapját ünneplő művésznővel, akinek munkája március közepén jelenik majd meg – írja a BBC nyomán az MTI.

A Sacramentóban, lengyel hegedűművész apától – a varsói zenei konzervatórium az első világháború után a tengerentúlra menekült egykori vezetőjétől – született Ruth Slenczynska az 1920-as évektől, négyéves korától lépett fel zongoristaként, hatévesen pedig Berlinben, egy évvel később pedig Párizsban is meghódította a komolyzenei színpadokat.

A nőt Szergej Rahmanyinov utolsó élő tanítványaként emlegetik, nyakában pedig sokáig viselte azt a Fabergé-tojás nyakláncot, amit magától a zeneszerzőtől kapott. Mesterei közé tartozott Josef Hoffman, Alfred Cortot, Egon Petri és Artur Schnabel is. Mivel Samuel Barberrel együtt tanult, már akkor megismerte a világhírű vonószenekari Adagióját, mielőtt az címet kapott volna.

Négykezes Mozart-duettet játszott Harry S. Truman amerikai elnökkel, fellépett John F. Kennedy elnöki beiktatásán, Ronald Reagantől pedig kitüntetést vehetett át azért, mert első amerikai nőként fél évszázados zenei előadóművészi karriert futott be.

Ruth zenére való nevelése apja életcéljává vált, így szigorúsága és rideg módszerei miatt tizenöt éves korára annyira megtört, hogy többé nem tudott fellépni. A nő 1957-ben megjelent önéletrajzában számolt be arról, hogy min ment keresztül gyermekkorában: apja a hét minden napján arra kényszerítette, hogy kilenc órát gyakoroljon, sőt, mikor testvéreivel, szeretett volna játszani, azonnal lehűtötte, mondván:

ezek gyerekes dolgok, ő pedig nem kisbaba, hanem zenész, így ne pocsékolja ilyesmire az idejét, és viselkedjen felnőtt ifjú hölgy módjára.

Koncertkarrierjét otthagyva a második világháború után pszichológiai diplomát szerzett a Kaliforniai Egyetemen, a zongorázást azonban sohasem hagyta abba: 1951-ben ismét fellépett a Carmel Bach fesztiválon, majd négy évig a Boston Pops zenekarral koncertezett.

Slenczynska eddigi élete során tíz lemezt vett fel a Decca lemezcégnél, sőt, az Illinois-i Egyetemen sikeres tanári pályát is befutott.

Az idős nő felvételei legutóbb két évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kezdetén rohantak körbe az interneten, hiszen karanténidőszak alatt Beethoven szonátáit vette fel otthonában, majd töltötte fel a YouTube-ra, így ünnepelve a zeneszerző születésének 250. évfordulóját:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik