Kultúra

Döbbenetes pénzért kelhet el Magritte mesterműve, mely Az ördögűzőt is inspirálta

Sotheby's Europe
Sotheby's Europe

Rekordáron kelhet el a szakértők szerint a belga szürrealista művész René Magritte egy festménye: a kép, mely az egyik legvágyottabb magánkézben lévő alkotás, negyvenötmillió fontért (!) cserélhet gazdát hamarosan. A L’empire des lumières (A fények birodalma) című festmény (borítóképünkön)  először szerepel árverésen, ám egyből a Sotheby’s Europe márciusi aukciójának sztárja lehet.

A festmény 114,5 centiméterszer 146 centiméteres méretű, és 1961-ben készült Anne-Marion Gillion Crowet részére, aki Magritte múzsája és közeli barátja volt. A Crowet család 2009-től 2020-ig kölcsönadta a brüsszeli Magritte Múzeumnak, most azonban eladják, és ha bejönnek az előzetes számítások, akkor ez lehet a legdrágábban elkelt Magritte-alkotás valaha. A festményből több verziót is festett a főleg az „ez nem egy pipa” festményéről, A képek árulásáról ismert művész, ezeket jórészt a világ legnagyobb modern művészeti múzeumaiban őrzik. A most aukcióra bocsátott példány a legnagyobb vízszintes verzió a képből, mely egy, a lakásához közeli utcarészletet ábrázol, és úgy tartják, ez inspirálta az 1973-as Az ördögűző ikonikus jelenetét.

Warner Bros. Az ördögűző vonatkozó képe, amelynek egy verziója a film plakátján is szerepelt.

Mielőtt a festményt eladják, a Sotheby’s körbehordozza a saját galériáiban: látható lesz Los Angelesben, Hong Kongban, Noew Yorkban és Londonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik