Kultúra

Ruttkai Éva-emlékgyűrűt ért a Szerelmek városában nyújtott alakítása

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Gyöngyösi Zoltán kapta az idei Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Szerelmek városa című előadásban nyújtott alakításáért a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján – közölte a színház az MTI-vel szerdán.

Az emlékgyűrűt a színésznő lánya, Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja emlékére. A díjat minden évben Ruttkai Éva december 31-ei születésnapja előtt, december utolsó hetében adják át annak a színművésznek, aki abban az évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta. Az emlékgyűrűt a Vígszínház bármely művésze akár többször is megkaphatja, az adott naptári évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért.

Gyöngyösi Zoltán 1991-ben született Debrecenben. 2012-ben az Ady Endre Gimnáziumban érettségizett, majd 2017-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. A 2017–2018-as évadot a Szegedi Nemzeti Színházban töltötte. 2018-ban csatlakozott a Sztalker Csoporthoz, szintén ebben az évben lett a Vígszínház tagja.

A frissen díjazott színművész játszik Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájában, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásban több szerepben is kiváló alakítást nyújt, ahogy A diktátorban is bravúros ügyeséggel formál meg több karaktert – írják.

Akrobatikus képességeit Horváth Csaba Baal-rendezésében kamatoztatta, a Liliomban pedig magával ragadó volt az Első detektív szerepében. A nagy Gatsbyben megrendítő hiteleséggel jeleníti meg George Wilson sorsát, egy kisember tragédiáját, míg A Nyugat császárában szeretetreméltó esetlenséggel és humorral ábrázolja a főhősnő kikosarazott kérőjét. Alakításával 2020-ban elnyerte „A kiscsillag is csillag” díjat. Tehetségét 2021-ben Junior Prima Díjjal ismerték el.

Kiemelt kép: Gyöngyösi Zoltán a Bábtiszt szerepében Jacques Prévert a Szerelmek városa című zenedrámájának próbáján a Vígszínházban 2021. szeptember 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik