Kultúra

Ezt a 10 bakit kerüld el, ha vendéglátóhelyet nyitnál (x)

Minden tizedik ember saját vendéglátóhelyre vágyik. Ha te is ilyesmin töröd a fejed, segítünk, hogy ne hibázz nagyot már az elején

Elindult a Piqniq 2.0, az ország legizgalmasabb gasztrovállakozásaiból álló közösség és a Mastercard közös programja. A projektindító kutatásból kiderült, hogy bár minden tizedik ember vendéglátóhelyet nyitna, az ezzel kapcsolatos buktatókkal még a profik egy része sincs tisztában. A 10 leggyakoribbat mutatjuk.

1, Szakértő nélkül

Sok vállalkozás ment rá arra, hogy tulajdonosai alábecsülték a költségeket, vagy nem voltak tisztában az adózási szabályokkal. Bármilyen területen is vállalkozol, kérj segítséget a pénzügyek megtervezéséhez is.

2, Türelmetlenség

A vállalkozás első időszaka nem a nyereségről fog szólni. Fejetlenségen, bakikon, veszteségen majd  nullszaldón át vezet az út a sikeres vállalkozásig, de megéri türelmesnek lenni.

3, Nem rögzített folyamatok

Nem elég, ha csak te ismered a folyamataitokat. Ha nem rögzítitek a higiénés szabályokat, a pontos recepteket vagy a napi teendők sorrendjét, nehezebb lesz magas minőséget fenntartani az üzletben.

4, Motiváció hiánya

Vezetőként te adsz iránymutatást a csapatodnak és tőled várják a motivációt is. Ha nem teremtesz lelkesítő és bizalmi légkört, az hamar visszaköszön szolgáltatás minőségében is.

5. Multifunkcionalitás

Hiába vagy te a tulajdonos, nem lehetsz egy személyben könyvelő, árubeszerző és social média menedzser is: meg kell tanulnod bizonyos területeken átadni az irányítást.

Forrás: Getty images 

6. Csak a saját fej után

Szuper, ha határozott koncepciód van, de fontos, hogy rugalmasan tudd alakítani a vendégek igényeihez is. Mindig a vendég az első, ömegvalósítási ambíciód csak a második lehet a sorban.

7.  Helyi adottságok ignorálása

Ha találtál egy tetszetős üzlethelyiséget, nem ronts rá azonnal eredeti koncepcióddal, hanem nézd meg, hogyan lehet ötleteidet a helyi adottságokra adaptálni.

8. Spórolós lokáció

A főutcától néhány saroknyival beljebb lévő üzlethelyiség olcsóbb, de lehet, hogy az azon megspórolt pénznél is többet kell majd reklámra költened, hogy egyáltalán észrevegyenek.

9. Megfelelni mindenkinek

Sokféle vendégigény és milliónyi vendéglátóhely – nem kell mindenkinek megfelelni. Egy adott vendégkörre specializálódva könnyebben arathatod le a babérokat.

10. Korai ünneplés

Csábító, hogy nagy csinnadrattával harangozd be, hogy megnyitottatok, de érdemes inkább szoft opening periódussal kezdeni, a felhajtást pedig akkorra időzíteni, amikor minden olajozottan megy már.

Tanulságosnak találtad a listát? Érdekel minden ami gasztró? Fejlődni szeretnél? A Piqniq Budapest podcastjaiból, how to anyagaiból, riportjaiból inspirálódhatsz, az iparág legmenőbb szereplőitől pedig ingyenes Patron workshopokon tanulhatsz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik