Kultúra

Tévéfilm készül a váci múmiákról, egy étterem átalakulásáról, és az elfeledett „ezüstcsapatról”

Kollányi Péter / MTI
Kollányi Péter / MTI
Ezek a projektek kaptak támogatást a Nemzeti Filmintézettől (NFI).

A Nemzeti Filmintézet (NFI) mintegy két éve nyújt támogatást a tévéképernyőkre szánt, illetve streaming-szolgáltatásokon elérhetővé tenni kívánt alkotásokra. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek – olvasható az NFI az MTI-hez eljuttatott közleményében, ami arról is beszámolt, hogy a Televíziós Döntőbizottság decemberi ülésén három dokumentumfilmnek, illetve egy tévéfilmnek szavaztak meg gyártási támogatást.

Nézzük is ezeket sorban:

  • Borsody István rendező és Skrabski Fruzsina producer Ezüstcsapat címmel készülő, az 1938-as párizsi futball-világbajnokság magyar-olasz döntőjét bemutató dokumentumfilmjének születését 21 millió forinttal segítik.
  • Nordin Eszter rendező-producer A fiú, aki felnevelte önmagát címmel születő dokumentumfilmje egy értelmi sérült család gyermekeként született értelmes fiú drámai fordulatokkal teli életútját követi huszonhárom éven át, körbejárva többek közt azt a kérdést is, hogy ki képviseli ma egy gyermek érdekeit. Ez a projektet 12 millió forintos támogatást kapott.
  • Édes örökség címmel Fatér Ambrus és Akar Péter rendezők, illetve Balogh Rita és Fränk Barbara producerek az egykor két Michelin-csillagos budapesti Onyx étterem újjáépítésének történetét mutatják be – a projektet az NFI 25 millió forinttal lökte előre.
  • A váci Fehérek templomának felújítása során 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak, amin átkelve egy, a templomtorony alatt fekvő kriptára bukkantak. A kétszázhatvanöt, díszes koporsókba temetett múmia sorsát, illetve személyes történeteit  a XVIII. századba visszarepítő Memento Mori című tévéfilm – Kiss-Stefán Mónika rendező-producer munkája – mutatja majd be. A Kiss-Stefán mellett Maruszki Balázs és Dubinyák Réka forgatókönyvéből készülő alkotás gyártására háromszáz millió forintot szavazott meg a Nemzeti Filmintézet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik