Kultúra

Tízmillió forintért kelt el a Sátántangó eredeti kópiája

Youtube
Youtube
A Freeszfe Egyesület első jótékonysági aukcióján több mint 19 millió forint gyűlt össze.

December 12-én, vasárnap este tartották meg az első Freeszfe Jótékonysági Aukciót, ahol a kalapács alá került ötvenyolc tételből ötvenöt új gazdára is talált – derült ki a szervezők sajtóközleményéből.

Az összesen 19 millió 20 ezer forintnyi bevétellel zárult árverés legfontosabb darabja a Sátántangó eredeti, Tarr Béla által felajánlott pozitív munkakópiája volt, amiért végül tízmillió forintot fizetett egy anonim licitáló, vállalva ezzel a filmtörténeti emlék megfelelő tárolását, illetve az esetleges kutatások számára való szabad hozzáférhetőségét.

Az esményen az első Freeszfe maszk (105 ezer forint) mellett Cate Blanchett és Csákányi Eszter dedikált fotója (112 ezer forint), Darvasi László, Faludy György, Jeles András és Parti Nagy Lajos kéziratai (100, 400, 100, illetve 220 ezer Ft), illetve egy Szabó Simonnal való filmes túra (70 ezer Ft) is gazdára találtak.

Az eseményen befolyó pénzt a Freeszfe Egyesület vizsgafilmek és vizsgaelőadások elkészítésére – tehát a tehetséges hallgatókra – fordítják majd. Az összeg mindemellett csak egy kis részét fedezi a közeljövőben várható kiadásoknak, így a gyűjtés folytatódik, amihez minden támogatást továbbra is köszönettel fogadnak.

Az aukció december 14-től egy hónapon át online, a legfontosabb magyar aukciósházakat összefogó Axioarton folytatódik, ahol harminchat új tételre – köztük Fehér Renátó, Ferenczi Mónika, Tompa Andrea, Falus András és Selyem Zsuzsa dedikált könyveire, Deli Ágnes, Lakner Zsuzsa, Bálványos Endre, Vető János, Várady Róbert, Kiss Mihály és Rózsa Luca Sára képzőművészeti alkotásaira, illetve Závada Pál kéziratára lehet licitálni, a felajánlások azonban folyamatosan érkeznek, így tavasszal egy második aukció is várható majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik