Kultúra

Januárban, Alföldi Róberttel a főszerepben mutatják be az Oscar-díjas Hálózat színpadi adaptációját

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Sidney Lumet negyvenöt éve született drámájának feldolgozása egy hónap múlva debütál majd a Centrál Színházban.

A Network című, látványos videótechnikát felvonultató színpadi produkció apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról – olvasható a teátrum MTI-hez elküldött közleményében, ami arról is mesél, hogy az 1976-os filmből Lee Hall adaptációjában készül színházi előadás, aminek bemutatójára január 15-én kerül majd sor.

A történet középpontjában az Alföldi Róbert által megformált Howard Beale áll, aki

miután huszonöt éven át, az esti híradó bemondójaként működött, hirtelen megtudja, hogy az alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja, végső elkeseredésében az élő adásban való öngyilkosság mellett dönt. A morbid bejelentés példátlan reakciókat szül, az egész világ pedig a feje tetejére áll.

A nézők Alföldi Róbert mellett Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort és Bodrogi Gyulát is láthatják majd a színpadon. A magyarországi bemutató rendezője Puskás Tamás, az előadás mozgóképes világáért Gothár Márton felel, a díszlet- és jelmeztervezői posztot Pallós Nelli tölti be, az előadás zenéjét pedig Puskás Dávid szerezte.

Sidney Lumet Hálózat című filmje elsőként szólt a televízió hatalmáról és manipulációiról egy fiktív tévétársaság, a UBS ürügyén, amelynek vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza. A filmet 1977-ben tíz kategóriában jelölték Oscar-díjra, és ebből négyben győzni is tudott: a legjobb színésznek, színésznőnek, női mellékszereplőnek, illetve forgatókönyvnek járó aranyszobrocskát is elnyerte.

Közel negyedszázaddal a premier után, 2000-ben a Hálózatot az amerikai filmes örökség részévé nyilvánították, az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-es listáján pedig minden idők 100 legnagyobb amerikai filmje között a hatvannegyedik helyen szerepel, míg az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetsége 2006-ban készített, a tíz legjobb forgatókönyvet soroló listájában a hatodik pozíciót foglalja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik