Kultúra

Meghalt Robbie Shakespeare

FABRICE COFFRINI / AFP
FABRICE COFFRINI / AFP

Hatvannyolc éves korában meghalt Robbie Shakespeare basszusgitáros, aki a Sly Dunbarral közösen működtetett Sly and Robbie duó mellett Mick Jaggerrel és Grace Jonesszal is játszott. A jamaikai zenész basszusgitárosi karrierje mellett producerként is ismert volt. A Jamaica Gleaner nevű lap úgy tudja, Shakespeare nemrégiben veseműtéten esett át és egy floridai kórházban lábadozott.

Ha reggae basszusgitározásról beszélünk, senkinek nem volt akkora hatása, mint Robbie Shakespeare-nek. A zeneiparért és Jamaika kultúrájáért végzett értékes munkájáért örökre emlékszünk majd rá

– írta a Twitteren Jamaika miniszterelnöke, Robert Holness a zenész halála kapcsán.

A Sly and Robbie duó a ’70-es évek közepén jött létre, amikorra Shakespeare már sikeres zenei karrierrel büszkélkedhetett. Bár sok mindent játszottak, elsősorban a reggae-ben értek el nagy sikereket. Első nagy sikerület a Mighty Diamonds 1976-os, Right Time című albumján zenélve érték el, később aztán dolgoztak Joe Cockerrel, Grace Jonesszal, Madonnával, Bob Dylannel, Mick Jaggerrel, a Rolling Stonesszal, Stinggel, Serge Gainsbourg-ral és még Britney Spearsszel is.

Shakespeare munkássága során tizenháromszor volt Grammyre jelölve, kétszer meg is nyerte, tavaly pedig a Rolling Stones magazin által összeállított, a történelem legjobb basszusgitárosainak listáján tizenhetedik helyen szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik