Kultúra

Új gazdát keres egy 60 milliárdot érő Rembrandt-festmény

Wikiart
Wikiart
A francia kormány nem élt az elővásárlási jogával, így bárki lecsaphat rá – feltéve, ha legalább tizenegy számjegyű a vagyona.

A Franciaországban nemzeti kincsnek minősített Zászlóvivő a világ legismertebb festői közt emlegetett Rembrandt (1606-1669) egy kevéssé ismert alkotása, értékét ez azonban nem befolyásolja igazán, hiszen a Rothschild család egyik tagjának tulajdonában lévő kép értéke 165 millió euró, azaz 60,5 milliárd forint.

Erre az elképesztő összegre lesz tehát szükség ahhoz, hogy valaki a saját gyűjteményének részévé tehesse az 1636-ban, az akkor harmincéves művész műtermében született képet, az ugyanis rövidesen a piacra kerülhet, miután a francia kulturális minisztérium feloldotta annak exporttilalmát – így szigorú korlátozások nélkül vihető ki az országból, sőt, a világ bármely pontján gazdát cserélhet –, de lemondott az elővásárlási jogáról is.

Wikimedia Commons

Az olajképet a Rothschildok 2019-ben már ki akarták vinni az országból, az állam azonban közbelépett:

harminc hónapra nemzeti kinccsé nyilvánította azt, lehetőséget adva a nemzeti gyűjteményeknek – így a Louvre-nak –, hogy lecsaphassanak rá.

Wikimedia Commons

A múzeumok nem éltek ezzel, pedig korábban a Rothschild család birtokában lévő más Rembrandt-művek esetében is volt már erre példa: 2016-ban az amszterdami Rijkmuseum, illetve a francia kormány közösen, 80-80 millió euróért vásárolta meg tőlük az amszterdami kereskedő, Marten Soolmans és felesége, Oopjen Coppit 1634-ben született kettős portréját, százharminc év után kiemelve azokat a magángyűjteményből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik