Kultúra

Közel félmilliárdos állami támogatással készül film egy hősként tisztelt tűzoltó és fia harcáról

Fésős András Kelj fel és járj című drámáját a jövő év elején kezdik forgatni.

Az apa-fiú konfliktust középpontjába helyező filmnek 450 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága – derült ki az NFI szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A Kelj fel és járj főhőse egy karizmatikus, ötvenes tűzoltó, Félix, aki napról napra hozza le a hidakról a kétségbeesett embereket, öngyilkosjelölteket, vallásos megszállottsággal, majd tovább követi a megmentettek életét, hogy erősítse az életbe vetett hitüket. A város őrangyalaként tisztelt férfi mentéseire egyre nagyobb szükség van, hiszen egyre többen akarnak véget vetni életüknek a nagyvárosban, ahol a gyakori esőzések miatt lakások áznak be, a víz pedig egyre gyakrabban tör fel a víz a csatornákból.

Félix harcban áll egyetlen fiával, aki őt okolja anyja haláláért, így lázad ellene – egy különös találkozás azonban mindent megváltoztat.

A Kelj fel és járj rendezője Fésős András, operatőre Szatmári Péter (Toxikoma, Kincsem, Liza, a rókatündér, Zimmer Feri, Csinibaba, Csapd le csacsi!), látványtervezője Hujber Balázs, producere pedig Hutlassa Barnabás. A szereplőválogatás már idén megkezdődött a forgatás pedig jövő év elején indul, így a kész film a jövő év végén kerülhet majd a mozikba.

Fésős András rendező, forgatókönyvíró a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. Az eltűnt mozi (1993) című vizsgafilmjét Diák Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia, első játékfilmje, a Szabó Győző főszereplésével készült Balra a nap nyugszik (2000) pedig itthon és a nemzetközi filmfesztiválokon is szép sikereket ért el. Fésős azóta rövid- és dokumentumfilm rendezései mellett sorozatokat és színházi produkciókat is rendezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik