Kultúra

Több közel-keleti országban is betiltották az új West Side Storyt

Twentieth Century Fox - Amblin E / Collection ChristopheL via AFP
Twentieth Century Fox - Amblin E / Collection ChristopheL via AFP

Steven Spielberg West Side Story remake-jét nem mutatják be Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Bahreinben, Ománban, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben sem. Az Oscar-díjra is esélyesnek tartott, nagy költségvetésű musicalt állítólag az Iris Menas által alakított transznemű karakter, Anybodys miatt tiltották be. A film sem Szaúd-Arábiában, sem Kuvaitban nem kapott tanúsítványt, a többi országban pedig olyan vágási kérések érkeztek, amelyeket a Disney elutasított, írja a Guardian.

Anybodyt, akinek nemi identitása az eredetiben homályos volt, az új változatban egyértelműbben transzneművé tették. Bár a filmvásznon soha nem hangzik el, a karakter több időt kap a képernyőn, és David Saint, a West Side Story írója, Arthur Laurents hagyatékának kezelője megerősítette, hogy Anybodys „egy olyan karakter, aki férfi volt, de női testben született”.

A homoszexualitás és a transzneműség még mindig illegális vagy erkölcstelennek számít az Öböl-menti régió nagy részében, és szélsőséges esetben halálbüntetést alkalmaznak.

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy a Disney kezdetben nem volt hajlandó kivágni egy nők közötti csókot a Marvel kalandfilmből, az Örökkévalókból, amelyet aztán rövid időre betiltottak több Öböl-menti országban. A stúdió azonban aztán beleegyezett a vágásokba, aminek eredményeképpen néhány országban engedélyezték a megjelenést.

A West Side Storyt december 9-én mutatják be a magyar mozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik