Kultúra

Parti Nagy Lajos nyerte elsőként a tavaly alapított költészeti díjat

Mohos Márton/24.hu
Mohos Márton/24.hu

Hétfő este adták át első ízben a 2020 szeptemberében elhunyt költő, Bertók László emlékére alapított Bertók László Költészeti Díjat a pécsi Kodály Központban. A díjat elsőként Parti Nagy Lajos vehette át, írja a Litera.

A díj célja, hogy egyrészt fenntartsa a díj névadójának emlékezetét, másrészt elősegítse „az ideológiáktól, korlátozásoktól mentes szabad művészetnek, illetve a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét”. A díj alapítói – a költő fia, Bertók Attila, aki a díj anyagi alapját, valamint a Jelenkor folyóiratot kiadó Jelenkor Alapítvány, amely a szakmai alapokat biztosítja – úgy határoztak, hogy 2021-től kezdődően minden év december 6-án, Bertók László születésnapján adják át az elismerést Pécsett.

A díjat évről évre olyan költő kaphatja meg, aki a díj névadójához hasonlóan eredeti költői hangot, nyelvet teremtett. A díj 1.000.000 forint pénzjutalommal, továbbá oklevéllel jár.

Nyelvet teremtett, ami keveseknek sikerül, »erős költő« többféle értelemben. Tette, teszi, amit kell, ahogy a német Dichtung »mondja«, összesűríti a világot – meg a nyelvet – a nyelvben. Az általa alkotott »nyelvhús« ínyesmestere

– mondta többek között Parti Nagy Lajosról az Alapítványt képviselő Ágoston Zoltán laudációjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik