Kultúra

Decemberben jön a film, amiben Johnny Depp-et kis híján felismerhetetlenre sminkelték

Youtube
Youtube
A Minamata egy, a hetvenes években Japánba érkező legendás amerikai fotós történetét meséli el.

A tavalyi Berlini Filmfesztiválon bejelentett Minamata című film a valaha élt legnagyobb amerikai fotóriporterek egyike, a második világháborúban a Life haditudósítójaként világhírűvé vált W. Eugene Smith (1918-1978) pályájának egy kései szakaszát helyezi a középpontjába: az 1971-1973 közt, nála jóval fiatalabb feleségével, Aileen Mioko Smithszel együtt Japánban töltött két évét.

Az óceán túloldalára való költözés nem volt ok nélküli, hiszen a halászfaluból épp ekkor ipari nagyvárossá váló Minamatában letelepedett férfis célja az volt, hogy a Csisszo nevű gyárról, illetve környékéről fotóesszét készítsen, az ugyanis nem törődött az általa okozott környezetszennyezés mértékével.

A nehézfémek folyamatosan megjelentek a talajvízben, a higanymérgezéses esetek száma pedig a környéken már hosszú ideje magas volt –

olyannyira, hogy a hosszútávú mérgezés okozta betegségnek külön nevet is adtak: ez lett a Minamata-kór.

A film főszerepére Johnny Deppet választották ki, akit néhány órás megfeszített munkával sikerült közel felismerhetlenné maszkírozni, és a hangjáról sem állítanánk, hogy hasonlít a régi Depp-ére – derül ki a tavaly bemutatott előzetesből:

Az MGM által megszerzett jogok a koronavírus-járvány alatt egy másik óriáscéghez kerültek, a premiert pedig a színésszel szembeni vádat is késleltették. Most azonban kiderült, hogy a Miramata december 15-én az amerikai és kanadai mozikban már biztosan vászonra kerül.

Magyarországi forgalmazásról azonban egyelőre nincs hír.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik