Kultúra

Minden idők legnagyobb Vermeer-kiállítása lesz az amszterdami Rijksmuseumban

STAN HONDA / AFP
STAN HONDA / AFP
Soha ennyi Vermeer-képet nem lehetett még egy helyen látni, de a múzeum igazgatója szerint nem is lesz többé hasonló tárlat.

Egyedülálló tárlatot tervez az amszterdami Rijksmuseum: Johannes Vermeer valaha volt legnagyobb kiállítását lehet majd látni 2023 tavaszától. A múzeum igazgatója szerint a múzeumok rivalizálása miatt az ilyen jellegű, közel teljes életművet egy helyen bemutató kiállítások számára nem tartogat túl sok jót a jövő – írja a Guardian. 

A holland aranykor egyik legnagyobb alakjának 35 festménye maradt fenn, az eddigi legnagyobb Vermeer-kiállításon ebből huszonhármat mutattak be még 1996-ben a hágai Mauritshuisban. A Rijksmuseum most erre szeretne rálicitálni, az információk szerint legalább huszonnégy képpel hozzák tető alá az eddigi legnagyobb Vermeer-tárlatot, de több festményről még tárgyalnak, így ez a szám tovább nőhet.

Taco Dibbits, a múzeum vezetője a lapnak elmondta, hogy rendkívül nehéz és pénzigényes feladat kölcsönkérni a festményeket egy ilyen jellegű kiállításra. Ennek okait a múzeumok és galériák rivalizálásában látja, sok intézmény ugyanis azért nem ad kölcsön képeket, mert azzal látogatókat veszthet, ezzel együtt egyre nagyobb a nyomás rajtuk, hogy minél több és nagyobb kiállítást szervezzenek. Emellett azt is számításban kell venni, hogy egy 17. századi festmény annak ellenére is rendkívül sérülékeny, hogy a lehető legmodernebb technikákkal próbálják megőrizni az utókor számára.

A tárlat 2023 február 10. és június 4. között látogatható a Rijksmuseumban. A kölcsönkapott alkotások közt ott lesz kiállításon a festő legismertebb alkotása, Leány gyöngy fülbevalóval is. A festményt kölcsönadó Mauritshuis igazgatója, Martine Gosselink döntésükről azt nyilatkozta a lapnak:

A Lány gyöngy fülbevalóval a leghíresebb holland lány a világon. Igen, nagyon fog nekünk hiányozni, de egy Vermeer-kiállítás nem Vermeer-kiállítás a Leány nélkül.

A festmények listája egyelőre nem teljes, a drezdai Old Masters Picture Galleryvel – amelynek jóvoltából Hollandiában először lesz látható a Levelet olvasó lány nyitott ablaknál – még több kép kölcsönkéréséről tárgyalnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik