Kultúra

Alec Baldwin-ügy: a hatóság kapott egy tippet arról, hogy került éles lőszer a forgatásra

Sam Wasson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Sam Wasson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A hatóságok találtak egy lehetséges választ arra a kérdésre, hogy hogyan került éles lőszer a Rust forgatására, ahol Alex Baldwin egy kellékfegyverrel októberben halálosan megsebesítette az operatőrt, Halyna Hutchinst. A Guardian arról ír, egy albuquerque-i kellékfegyver- és lőszerbeszállító, bizonyos Seth Kenney cégénél, a PDQ-nál azt követően tartottak házkutatást, hogy elmondta a nyomozóknak, egy barátjától néhány évvel korábban kapott olyan lőszert, amit, úgymond „újratöltöttek”, és amire a csillag alakú céglogó miatt emlékszik. Kenney még október 29-én beszélt a nyomozást vezető Santa Fe-i seriffi hivatallal, ám az általa elmondottak csal most kerültek nyilvánosságra.

A hatóságok eredetileg mintegy ötszáz tárra elegendő lőszert találtak a forgatáson, vegyesen vak- és éles töltényeket. Mivel filmforgatáson szakértők szerint jobb lenne, ha egyáltalán nem lenne éles lőszer, így a kérdés, hogy hogy kerültek az éles töltények a helyszínre, nyilvánvalóan foglalkoztatja a közvéleményt.

A Rust forgatásán október 21-én történt baleset, amikor Alec Baldwin egy próba során elsütött egy kellékfegyvert, a lövés pedig megsebesítette Joel Souza rendezőt, Halyna Hutchinst operatőrnek pedig halálos sebet okozott. Azóta kiderült, hogy a fegyverben éles lőszer volt, a fegyvert pedig Dave Halls rendezőasszisztens adta Baldwin kezébe, akinek a fegyvermester, Hannah Gutierrez Reed adta át azzal, hogy a fegyvert már ellenőrizte és biztonságosnak találta. Ennek megfelelően Halls az átadáskor hangosan jelezte, hogy a fegyver „hideg”, azaz nincsen benne éles lőszer, és biztonságosan lehet használni.

Gutierrez Reed a nyomozás szerint öt töltényt tett a fegyverbe a próbához, de a hatodikkal valamiért nem boldogult, így az csak ebédszünet után került a fegyverbe, amikor a fegyvert kitisztították. Az ebédszünet idejére a fegyvert elzárták. A fegyvermester elmondta, hogy ellenőrizte a fegyvert a jelenet előtt, de nem szentelt neki kiemelt figyelmet, mivel ebédidőre úgyis el volt zárva. Egy másik stábtag, a kellékes azt vallotta, hogy a lőszereket legalább három különböző forrásból szerezte be a produkció. Jason Bowles, a fegyvermester egyik ügyvédje a mostani házkutatást komoly előrelépésnek nevezte a lőszerek forrásának felderítésében. Az ügyben érintett Hannah Gutierrez Reed apja, a szintén fegyvermester Thell Reed, aki elmondta, hogy ő még a Rust előtt adott Kenney-nek egy adag éles lőszert egy tréninghez, amit filmszínészeknek tartottak. Ő úgy tudta, Kenney visszavitte a lőszert Új-Mexikóba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik