Kultúra

Sorozat készül a Marlon Brando vajas megerőszakolós jelenetéről elhíresült botrányfilmről

UNITED ARTISTS / Photo12 / AFP
UNITED ARTISTS / Photo12 / AFP

Drámasorozat készül az Utolsó tangó Párizsban című 1972-es film forgatásáról, írja a Deadline. A Bernardo Bertolucci által rendezett, Marlon Brando és Maria Schneider főszereplésével készült erotikus dráma forgatása körüli viharos eseményeket a CBS Studios és a Stampede Ventures televíziós sorozatban fogja feldolgozni.

A film annak idején óriási botrányt okozott a merész jeleneteivel, és a kizárólag a szexualitásra épülő viszony ábrázolásával: Olaszországban megsemmisítették a film kópiáit, Bertoluccit négy hónap felfüggesztett börtönre ítélték, máshol pedig kivágták a film legrázósabb jelenetét, melyben Brando análisan erőszakolja meg Schneidert, úgy, hogy vajat használ síkosítóként. Maria Schneider haláláig képtelen volt feldolgozni a történteket, és úgy tartotta, a film tönkretette az egész életét és karrierjét. Az ügy évtizedekkel később újra a lapok címoldalára került: 2016-ban került elő egy interjú, melyben Bertolucci bevallotta, a kérdéses jelenet nem is volt benne a forgatókönyvben, és úgy vették fel, hogy előzőleg nem is szóltak róla Schneidernek, hogy a valódi reakcióját láthassák.

Azóta Bertolucci is meghalt, így a történet egyik szereplője sem él már, ezért készülhet most sorozat az esetről. Az Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban játszódó projekt a film forgatása előtti, alatti és utáni 18 hónapot fogja felölelni, és az identitás, a hírnév és a művészi ambíciók kérdéseit járja körül. Az események középpontjában álló személyek – Schneider, Brando és Bertolucci – szemszögéből mesélve a sorozat azzal kezdődik, hogy Bertolucci 1971-ben Los Angelesbe utazik, hogy meggyőzze az összeomlott és csődbe ment Brandót, hogy vállaljon szerepet a készülő filmjében, amely szexuális megszállottságról, érzelmi összeomlásról és gyilkosságról szól.

A sorozatot az Entourage és a Boston Public írói, Jeremy Miller és Daniel Cohn készítik, a társrendező pedig a Killing Eve-ben is dolgozó Lisa Brühlmann és José Padilha (Narcos) lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik