Kultúra

Faludy György kézirataival és Nagy Ervin bőrkabátjával gyűjtene pénzt a Freeszfe Egyesület

Freeszfe Egyesület
Freeszfe Egyesület
Már csak márciusig elég tartalékuk van, ezért jótékonysági árverést tartanak.

A magyar színházi és filmkultúra rajongóinak szeme alighanem felcsillan annak hallatán, hogy milyen tárgyakra lehet licitálni a Freeszfe december 12-én megrendezendő jótékonysági árverésén: Tarr Béla Sátántangó című filmjének eredeti munkakópiájának képanyaga, Nagy Ervin A tanár című sorozatban viselt bőrkabátja, Geszti Péter dedikált, kézzel írt A Pál utcai fiúk dalszövege, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Darvasi László és Faludy György kéziratai és a legelső Freeszfe-maszk is ott vannak a felajánlott tárgyak között. De akadnak nem tárgyi felajánlások is: Harcsa Veronika workshopja, Nádasdy Ádám vagy Tompa Andrea irodalomórája, az Örkény Színház színészeinek versmondásai, kulisszajárások, próbafolyamaton való részvételi lehetőség a Centrál Színházban, Czutor Zoltán házikoncertje, filmes városi-túra Szabó Simonnal is leüthető az árverésen.

A licitre több mint száz képzőművész, író, színész, zenész, alkotó ajánlott fel akár karácsonyi ajándéknak is alkalmas tárgyakat vagy élményeket, és azért van rá szükség, mert a Freeszfe Egyesület tartalékai fogyóban vannak.

Bár sokan segítik a munkánkat adománnyal, épülettel, ingyen munkával, ahhoz, hogy a Freeszfe működni tudjon, pénzre van szükségünk. Sokan gondolják, hogy annyi támogatónk van, nincs már szükségünk semmire. Az igazság ezzel szemben az, hogy a számlánkon jelenleg rendelkezésünkre álló összeg márciusig biztosítja a tavaly megkezdett munka, a képzések folytatását. De diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat már nem tudunk létrehozni

– áll a Freeszfe közleményében. Ezért az Egyesület jótékonysági aukciót rendez december 12-én vasárnap este 7 órakor, melyet a járványhelyzet miatt Zoomon tartanak, az érdeklődők pedig a Facebookon élőben kísérhetik majd figyelemmel.

A Freeszfe Egyesület januárban ünnepli majd megalakulásának első évfordulóját. A közlemény emlékeztet: az elmúlt hónapokban elindították az Emergency Exit diplomamentő programot, amelynek részeként tizenhét osztály tud tanulni a régi tanáraitól, majd külföldi egyetemek segítségével diplomát is kaphat. De négy új képzésük is indult, ötven új hallgatóval, és első nyári egyetemüket is megtartották. Workshopjaikon Tarr Bélától, Erdély Mátyástól, Rév Marcelltől és egyéb szakemberektől tanulhattak a hallgatók, és több mint húsz vizsgafilmet és hét színházi vizsgaelőadást is bemutattak, munkásságukat számos díjjal ismerték el.

A Freeszfe alkotóműhelyének százhetven hallgatója, több mint száz oktatója és hat munkatársa van. Az oktatók máig ingyen dolgoznak, az oktatás mellett számos egyéb területen, a hallgatók pedig az oktatásuk mellett munkacsoportokat alkottak, videókat vágnak, raktárat pakolnak, díszletet cipelnek. A jótékonysági árverésen az érdeklődők a Freeszfe közösségébe is bepillanthatnak. A befolyó pénzből diplomafilmek, vizsgaelőadások készülnek majd, és folytatják a megkezdett munkát, a pénz felhasználásáról pedig rendszeresen be is számolnak majd. Az aukción magánszemélyek és cégek egyaránt részt vehetnek, névtelen licitre is lesz lehetőség, de regisztrálnia mindenkinek kell, ezen az űrlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik