Kultúra

Tandori Dezső és felesége könyvtárának közel hatezerötszáz kötete került az Apor Vilmos Katolikus Főiskolához

Tandori család / Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Tandori család / Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Az örökösök által felajánlott könyvek közt számos dedikáció, illetve a házaspár által széljegyzetekkel ellátott példány is található.

6413 kötetet adományoztak az örökösök a két éve meghalt Tandori Dezső és felesége, a tavaly elhunyt író-műfordító Ágnes könyvtárából az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának – derült ki az intézmény sajtóközleményéből, ami néhány érdekes részletről is beszámolt.

A gyűjteményt átvevő szakértők a katalogizálás során ugyanis számtalan kedves, személyes dologra bukkantak: szárított levelekre, újságkivágásokra, személyes jegyzetekre – egy díszmadarakról szóló kötetből például a házaspár különböző madarakhoz fűzött gondolatai is kiderülnek –, utazásokhoz kapcsolódó emlékekre, de sok olyan kötet is előkerült, amelyet a modern magyar irodalom jelentős alakjai dedikáltak Tandorinak – köztük Esterházy Péter, Háy János, vagy épp Ágh István.

Tandori család / Apor Vilmos Katolikus Főiskola A házaspár a Lánchíd utcai lakásban

A család kérésére, egyenesen a Lánchíd utcai lakásból Vácra szállított gyűjteményt a jövőben is egyben kezelik, sőt, a főiskola erre a célra speciálisan átalakított termében az előzetes időpont-egyeztetés után bárki számára látogathatóvá válik.

Galéria
Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Tandori Dezső könyvtárának megőrzésénél fontos szempont volt, hogy egyben maradhasson a könyvtár, hiszen így tudunk igazán teljes képet alkotni arról, milyen könyvek ölelték körül Dezsőt, milyen könyveket olvasott. A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola több szempontból is a legjobb választásnak tűnt: egyrészt nagyon nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadták a köteteket, de emellett Váchoz erős kötődése van családunknak, hiszen Dezső felesége, Ágnes az ötvenes években ott élt szüleivel, testvéreivel. Még az 56-os forradalomról is rengeteg történetet meséltek. Sőt, gimnáziumba is a főiskola épületébe járt.

– mondták el az örökösök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik