Kultúra

Jön a Grateful Dead-film, maga Scorsese rendezi

ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP

Martin Scorsese rendez zenés életrajzi filmet a Grateful Dead rockbandáról. Az együttes frontemberét, Jerry Garciát Jonah Hill játssza, Scorsese pedig nemcsak rendezője, de producere is lesz az egyelőre cím nélküli filmnek.

A Grateful Dead 1965-ben alakult Kaliforniában, és az ellenkultúra egyik szimbólumává vált, miután 1967-ben kiadták debütáló albumukat. Garcia mellett az alapító tagok közé tartozik Bob Weir, Ron McKernan, Phil Lesh és Bill Kreutzmann. Az együttes közös munkájának Garcia 1995-ös halála véget vetett, de a banda népszerűsége fennmaradt: Garcia dalait a Dead & Company játssza, a Grateful Dead pedig bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is.

Jonah Hill egy Instagram-posztban osztotta meg a hírt, hogy főszerepet játszik majd a filmben, ami az Apple-nél készül, ahol Scorsese éppen a Killers of the Flower Moon című westernen dolgozik Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és Jesse Plemons közreműködésével.

A Grateful Dead-film forgatókönyvét Scott Alexander és Larry Karaszewski írja, és a zenekar még élő tagjai áldásukat adták a produkcióra, sőt executive producerként jegyzik majd őket a stáblistán Jerry Garcia lányával, Trixie Garciával együtt. Scorsese már több fontos zenei dokumentumfilmet forgatott: 1970-ben a Woodstock, 1978-ban Az utolsó valcer, 2011-ben George Harrison: Élet az anyagi világban és 2019-ben a Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story című produkciókat. A rendező 2017-ben executive producere volt az együttesről készült hatrészes dokumentumfilmnek is, amit Long Strange Trip címmel vetítettek. Akkoriban úgy nyilatkozott, hogy a Grateful Dead nem csupán egy banda:

saját bolygójuk volt, amelyet rajongóik milliói népesítettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik