Kultúra

Öngyilkos szektavezér lesz Leonardo DiCaprióból

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP
Ő játszhatja el Jim Jonest, aki több mint kilencszáz embert vett rá az öngyilkosságra.

Film készül a hetvenes évek egyik leghátborzongatóbb eseményéről, a jonestowni öngyilkosságokról, a Deadline információi szerint Leonardo DiCaprio játszhatja el a szekta vezérét, Jim Jonest. 

A történetről az MGM filmstúdió készít filmet, a 46 éves színész a főszerep mellett produceri feladatokat is vállal Jennifer Davisson mellett. Forgatókönyvírónak a Hollywood Reporter szerint a Venomot és a Jumanji-filmeket jegyző Scott Rosenberget kérték fel, aki executive producere is lesz a projektnek.

A kommunista nézeteket valló Jones az ötvenes évek Amerikájában alapította meg a Peoples Temple nevű vallási szektát. A többek közt a faji egyenjogúságért is kampányoló férfi nézeteivel sokan szimpatizáltak, többen gyógyító erőt is tulajdonítottak Jonesnak, aki nemes egyszerűséggel Krisztusként hivatkozott magára. Idővel azonban egyre több kritikus hang is felütötte fejét az egyre inkább szektaszerű jegyeket mutató vallási csoport miatt, a vádak szerint a szigorú hierarchia miatt gyakran bántalmazták a tagokat. Az egyre szaporodó vádak miatt Jones fogta magát, és a guyanai őserdőbe tette át székhelyét, ahol szavai alapján egy szocialista paradicsomot szeretett volna létrehozni. Közel 1000 híve költözött ki vele a szektavezér tiszteletére Jonestownra keresztelt településre. A kommunába nem sokkal később egy delegáció érkezett újságírókkal, egy kongresszusi képviselővel és a szektatagok egyes rokonaival, ám az őserdőt már nem tudták elhagyni: az akkor már súlyos drogfüggő Jones parancsára lemészárolták őket. A szektavezér ezt követően parancsot adott a tömeges öngyilkosságra: 919 ember vette be egyszerre a ciánt, köztük 317 gyerek is, Jones pedig fejbe lőtte magát. A mai napig vitatkoznak azon, hogy tömeggyilkosságról vagy öngyilkosságról van-e szó, valóban önszántukból vették-e be a mérget az emberek, vagy kényszerítették őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik