Kultúra

Devával, Sasa Lelével, Szalai Annával jön a Music Hungary showcase fesztiválja

Music Hungary Szövetség
Music Hungary Szövetség

A Music Hungary Szövetség idén először – hagyományteremtő jelleggel – feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait. A fesztivál valójában a IX. Music Hungary Konferencia kísérőrendezvénye, amely a szakmai programokkal teli konferenciát kétnapos koncertsorozattal egészíti ki. Három helyszínen, több mint húsz nagyszerű produkció mutatkozik majd be, többek között Deva, Sasa Lele, Szalai Anna, Teddy Queen, a HOCUSPONY, a Napfonat és az On The Low kollektíva is fellép majd.

Mint a szervezők fogalmaznak, a IX. Music Hungary Konferencia idén arra fókuszál, hogy számba vegye a zeneipar lehetőségeit és kihívásait a pandémia utáni újrakezdéshez, diskurzust indítson a talpra állás mikéntjéről, és segítse a szektor adaptálódását a megváltozott körülményekhez.Ugyanakkor a szervezők szeretnének figyelmet adni azoknak a járvány ideje alatt született friss zenei projekteknek, és a járvány előtt is létező, de a lezárásokat épp úgy megszenvedő zenekaroknak, amelyekről a rendezvények és a széleskörű zenei sajtó hiánya miatt keveset hallott a szakma és a közönség. Ezért egészíti ki konferenciáját a Music Hungary Szövetség ezzel a showcase fesztivállal: szeretnék közelebb hozni a zenei szakembereket az aktuális hazai előadókhoz.

A tervek szerint a showcase a következő években is állandó kísérőprogramja lesz a konferenciának, amely meghatározó szerepet tölthet be az új tehetségek felfedezésében, valamint abban, hogy a feltörekvő előadók minél több teret kapjanak a hazai színtér különböző szegmenseiben.

Mint írják, a program összeállításánál fontos szempont volt, hogy a showcase műfaj nem egyenlő a tehetségkutatókéval, itt ugyanis olyan előadókat vonultatnak fel, akik tudatosan építkeznek, van víziójuk, bizonyítottak már neves fesztiválokon és klubokban, de még nem kapták meg a megérdemelt figyelmet, viszont kis segítséggel könnyebben megtalálhatják számításaikat. Ezért szerepelnek a programban olyanok, mint Deva vagy AKC Misi, akiknek már a fesztiválokon és a klubkoncerteken is stabil, növekvő közönsége van. Zenei stílusokban is változatos a felhozatal: a rock színteret képviseli majd az Abigél, a Hocuspony vagy a Palma Hills, az alternatív szcénából jön az Idegen, Villö Acetone és Sasa Lele, az elektronika felől érkező Superflake is itt lesz, de akad majd new-wave hip-hop, trap és folk is. A koncertek három, hangulatában meglehetősen különböző helyszínen valósulnak meg, az Expresszóban klasszikus koncertélményre, a Teremben underground hangulatra, a Papírkutyában pedig családiasabb hangvételű produkciókra számíthatnak a résztvevők.

A showcase fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre, koncertjei ingyenesen látogathatók, a Music Hungary Konferenciára viszont jegyet kell váltani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik