Kultúra

Napóleon első feleségének két tiaráját is elárverezik Londonban

Google Art Project
Google Art Project
A gyönyörű ékszerek együttesen akár félmilliárd forintot is érhetnek.

Napóleon francia császár első feleségének, Joséphine Bonaparténak (1763-1814) tulajdonított ékszereket árvereznek el Londonban, miután azok másfél évszázadon át magánkézben voltak. A várakozások szerint az 1808 körül készült két tiara együtt 500 ezer fontért, azaz 204 millió forintért találhat új gazdára a Sotheby’s árverésén – adta hírül az MTI.

A tiarákat a genfi Mandarin Oriental szállodában állítják ki november 9-ig, majd eredeti párizsi bőrdobozaikban szállítják Londonba, ahol december 7-én indul értük licitharc a rangos aukciósháznál.

Az egyik tárgy aranyból készült, kék lakkozott díszítményeket, illetve élénk vörös karneolmetszeteket visel magán, amelyek között klasszikus portrék is láthatóak. A fejék mellé ékszerszettet is kínálnak hozzáillő fülbevalóval, övdísszel és fésűvel – olvasható a CNN hírében, ami a másik tiaráról is mesél: a szintén aranyból készült ékszeren Zeusz, Dionüszosz, Medúza, Pán és Gaia achátba és jáspisba vésett portréi szerepelnek.

A tiarákat (amikről képek az aukciósház oldalán láthatók) korábban kiállító londoni Victoria és Albert Museum szerint azokat valószínűleg Napóleon húga, Caroline Murat ajándékozta a császárnénak.

Az első férje, Alexandre de Beauharnais vicomte után a Joséphine de Beauharnais néven is ismert nő népszerűsége az elmúlt években egyre nőtt, köszönhetően a hozzá fűződő történeteknek, illetve a vele kapcsolatban fennmaradt írásos emlékeknek: olvashatóvá váltak például Napóleonnak hozzá írt szerelmes levelei.

Közös történetük azonban nem ért boldog véget: Joséphine csábító, okos nőként őrződött meg a kollektív emlékezetben, aki végül lemondott házasságáról, hiszen nem tudott örököst szülni a császárnak.

Mindkét tiara egy-egy XIX. századi ékszerkészlet része, melyeket a Napóleon uralkodása alatt virágzó neoklasszikus dizájn jellemez. A múltba való visszanyúlás a Sotheby’s közleménye szerint nem véletlen, hiszne az uralkodó a forradalom után tudatosan idézte fel az ókori római hagyományokat, illetve stílust, hogy uralmát a dicső korszakhoz kösse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik