Kultúra

Benedict Cumberbatch játssza a megmérgezett KGB-ügynököt

Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency / AFP
Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency / AFP
Az HBO készít minisorozatot Alekszandr Litvinyenko haláláról.

Nagy port vert a világsajtóban, amikor 2006-ban Angliában polóniummal megmérgezték az egykori KGB-s kémet, Alekszandr Litvinyenkót. Mindez azt követően történt, hogy az orosz titkosszolgálat elől Nagy-Britanniába szökött ügynök kutakodni kezdett a nem sokkal korábban Moszkvában meggyilkolt ismert tényfeltáró újságíró, Anna Politkovszkaja halálának körülményei után.

Az HBO most minisorozatot készít a másfél évtizedes ügyből, és ahogy az a Csernobil után várható volt, Litvinyenkót nem egy orosz színész, hanem egy angol sztár, Benedict Cumberbatch alakítja majd. A Londongrad címen futó sorozat Alan Cowell könyvét, a The Terminal Spy-t dolgozza fel, Cumberbatch pedig producerként is képviselteti magát. A forgatókönyvet David Scarpa írja, a rendező pedig az Oscar-díjas dokumentumfilmes, Bryan Fogel, aki járatos a nemzetközi politikai konspirációkban, hiszen legutóbbi filmje, A szakadár épp egy megölt szaúdi újságíróról, Dzsamál Hasogdzsiról szólt:

Kapcsolódó
Kritizálta a királyi családot, az életével fizetett érte
A szakadár című dokumentumfilm a hollywoodi kémthrillerek stílusában mutatja be a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi brutális kivégzését, egyben számon kéri a nagyhatalmakat, hogy miért nem tettek meg mindent az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik