Kultúra

Csillagászati összegekért kelt el Babits, Grosics és Rákosi dedikációja

Antikvárium.hu
Antikvárium.hu
Egy vasárnap este zárult aukción érdekesnél érdekesebb darabok kerültek kalapács alá.

Az antikvarium.hu tíz nap után vasárnap zárult dedikált könyvárverésén ezúttal 223 tétel keresett új gazdát, a kötetek közt pedig meglepő darabok is szép számban előfordultak.

A minden esetben egy forintos kikiáltási árról induló licitharcok huszonhárom esetben érték el a százezer forintos határt, néhány tételnél pedig jóval messze túllőttek azon. Az anyagot ismerve ez nem is annyira meglepő: az egyik legjelentősebb erdélyi magyar költő, Dsida Jenő  (1907-1938) négysoros, az íróként, zeneszerzőként, illetve fordítóként is jelentős George Sbârceának (1914-2005) írt és ajánlott alkalmi verse például egymillió forintért cserélt gazdát, köszönhetően talán a hozzá fűződő történetnek.

Sbârcea zeneszerzőként jegyzett korai munkáit ugyanis Claude Romano néven szignózta – ezen a néven akart Dsidával közösen zenés darabot írni Móra Ferenc Dióbél királyfijából, a mű részvázlatát azonban a felkeresett színitársulat igazgatója nem fogadta el, hiszen ha magyar mesejátékról van szó, akkor azt magyar nevű embereknek kell megírniuk. A plakáton Sbârcea így némi névtorzítás után Barcsayként szerepelt.

Erre a történetre évekkel később emlékeztek vissza a New York Kávéház egyik vitadélutánján, mikor Dsida az 1971-ig ismeretlen verset is lejegyezte az alkotótársa emlékkönyvébe:

Légy Sbárcea, – nem bánom,
légy Claude Romano, – nem bánom,
légy Barcsay, – nem bánom,
– de ember vagy, ez a fontos.

Antikvárium.hu

Hasonló érdeklődés jutott az 1843-as ügyvédvallásról kiadott bizonyítványnak, illetve az 1808-as országgyűlési cikkelyek összegyűjtött kötetének, hiszen előbbit Habsburg József nádor (József Antal főherceg), utóbbit pedig I. Ferenc magyar király, osztrák császár és Erdődy József főispán írta alá: a bizonyítvány 530 ezer, a cikkelyek pedig 402 100 forintért keltek el.

Az aukción a magyar írók és költők szignói közül Babits Mihályé (Az európai irodalom története című kötetének aláírt, számozott példánya 411 ezer forintig jutott), Juhász Gyuláé (Testamentum, számozott, aláírt, 300 300 Ft), illetve a fehér holló-kategóriába eső Ottlik Gézáé (Hajnali háztetők, 273 999 Ft) is feltűnt.

Antikvárium.hu

A legnagyobb meglepetést azonban nem ezek okozhatták, hanem az Aranycsapat című kiállítás albuma – ami a csapat két utolsó élő tagja, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula aláírása miatt valakinek 357 ezer forintot ért –, illetve A magyar demokráciáért címmel 1947-ben megjelent, számos beszédet, illetve írást magában foglaló kötet, amit annak szerzője, az ekkor egy zuglói villában élő Rákosi Mátyás dedikált.

Antikvárium.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik