Kultúra

Ifj. Vidnyánszky Attila játssza a fiatal Antall Józsefet a taxisblokádról szóló filmben

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet
Már forog a Blokád, amelyben Vidnyánszky mellett Seress Zoltán alakítja majd az egykori magyar miniszterelnök idősebb változatát.

Megkezdődött az 1990-es taxisblokádról szóló film, a Blokád forgatása, ezzel együtt nyilvánosságra hozták a szereposztást. Az Antall József személye köré írt filmben ketten is alakítják a politikust:

a fiatal változatát ifj. Vidnyánszky Attila, az idősebbet Seress Zoltán alakítja. Göncz Árpádot Gáspár Tibor, Antall József kezelőorvosát Szacsvay László, a miniszterelnök feleségét Tóth Ildikó játssza.

1990. október 25-én robbant ki és bénította le négy napra az egész országot a taxisblokád. A benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat, hidakat, ezzel szinte teljesen ellehetetlenítve a közlekedést a fővárosban. A közlekedési káosz, rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízisbe torkolt, amit az alig öt hónapja hivatalba lépett kormány képtelennek tűnt kezelni. A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a nép ellensége, és ellene lázadnak.

A Blokád alkotóinak – köztük Lajos Tamás producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező – fantáziáját is ez a politikai csapdahelyzet ragadta meg leginkább, hogy a két, sűrű és vészterhes történelmi időszakot is megélő Antall József személyes történetén keresztül a rendszerváltás időszakát is átélhetővé, feldolgozhatóvá tegyék a nézők, köztük a legfiatalabbak számára is, amire magyar mozifilm eddig még nem vállalkozott.

A Blokád őt, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnököt állítja középpontba. A két idősíkban játszódó történet betekintést enged a pályakezdő tanárként, az 1956-os forradalomban is résztvevő Antall József életébe, és beavat a taxisblokád idején a barikád túloldalán álló, a válság megoldásán dolgozó kormányfő érzéseinek, döntéseinek hátterébe is. A forgatás október 20-án kezdődött, a tervek szerint a 2022. januárjában fejeződik majd be, addig közel 40 budapesti és főváros közeli helyszínen rögzítik a felvételeket 70 színész és több mint 200 statiszta közreműködésével. Forgatni fognak többek közt Budapesten a Szabadság- és az Erzsébet-hídon, a Magyar Tudományos Akadémián, a Parlamentnél, a BM Kórházban, a Budaörsi laktanyában, Százhalombattán rögzítenek jeleneteket, illetve a Bem téren, ahol az 56-os forradalmi események pillanatait örökíti majd meg a kamera.

A Blokád producere Lajos Tamás, forgatókönyvét az Apró meséket, a Félvilágot és az Örök telet is jegyző Köbli Norbert írta. A rendezői feladatokat az idén szeptemberben bemutatott Kittenberger – Az utolsó vadászat alkotója, Tősér Ádám látja el, míg a film egyedi képi világáért a Hurok, A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felel. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde.

A Blokád tervezett mozibemutatója 2022. október 27.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik