Kultúra

900 ezer euróért árult hamis Goya-festményt egy spanyol bűnbanda

Generalitat Valenciana
Generalitat Valenciana
A rendőrség rajtaütött a hamisítókon, akik több mint 30 hamis festményt árultak azt interneten.

Hat embert tartóztattak le a spanyolországi Valencia tartományban azt követően, hogy a rendőrség egy festményhamisító bandán ütött rajta – írja a Guardian.  A bűnszövetkezet olyan festők hamis képeivel kereskedett, mint Francisco Goya, José Benlliure y Gil vagy Nicolás Falcó. A festményeket interneten keresztül árulták.

A rendőrség akkor figyelt fel a tevékenységükre, amikor Falco egyik festményét 45 ezer euróért, azaz közel 16,4 millió forintért adták el. Az alkotásról ezt követően derült ki, hogy hamisítvány, a rendőrség ekkor kezdett el nyomozni a hamisítók után, el is jutottak egy többtagú bandáig, akik online több mint 30 festményt kínáltak online a feketepiacon. A nyomozás során végül sikerült rajtaütni a hamisítókon, 27 hamis festményt koboztak el a rendőrök 1,2 millió euró értékben.

A hamisítványok hanyag és felületes munkával készültek, a hitelességüket igazoló okiratok is jártak hozzájuk. A megtalált festmények közt  volt Goya A szeplőtelen fogantatás című képe is, amelyet 900 ezer euróért árultak. A rendőrség szakértők bevonásával állapította meg, hogy szinte az összes talált kép hamis, három festmény hitelességéről egyelőre nem adtak ki információt.

A hat letartóztatott közül hárman tíz, szintén hárman három hónapos börtönbüntetést kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik