Kultúra

Itt az óra, ami világhírű regényekből vett idézetekkel mondja el a pontos időt

Author Clock
Author Clock
Az Author Clock egyelőre még csak tervként létezik, jövő tavasszal azonban sokan már a kezükben tarthatják az első darabokat.

A Kickstarter nevű közösségi finanszírozó platformnak köszönhetően az elmúlt években számtalan érdekes újítás, kütyü, illetve dizájntárgy került a piacra, hiszen a néhány felesleges tízezressel rendelkező látogatók saját pénzükkel segíthették a projektek valóra válását, sőt, az első példányokat ők maguk kapták meg.

Ilyen projektként indult az Author Clock is, aminek gazdái előzetesen 20 ezer dollár, azaz mai árfolyamon 6,26 millió forint összegyűjtését tűzték ki célul. Ezt az összeget a gyűjtés mostani pontján, tizenkilenc nappal a vége előtt máris közel harmincszorosan sikerült túlszárnyalni: cikkünk írásának pillanatában 4011 ember ugyanis összesen

közel 595 ezer dollárt, azaz 186,3 millió forintot küldött az ötletgazdáknak,

akik azt is vállalták, hogy minden egyes példány eladása után ültetnek egy fát.

A két méretben készülő óra működése pofonegyszerű: az ízléses fa házba zárt, vastag fekete kerettel körbefogott, a Kindle-ből már jól ismert e-tintát használó képernyőn minden percben a világirodalom különböző klasszikusainak a pontos időt magában foglaló részlete bukkan fel.

Author Clock

A több mint kétezer elemből álló adatbázis garantálja, hogy az ember nem minden nap találkozik ugyanazzal a Drakula-, vagy épp A nagy Gatsby-idézettel:

A kis óra egy feltöltéssel három hetet, a nagy pedig akár két hónapot is kibír, de akár folyamatosan is csatlakoztathatjuk a hálózathoz, ha épp úgy tartja kedvünk.

A limitált darabszámban 109, illetve 219 dollárért (34, illetve 68 ezer forintért) megvásárolható első példányok a tervek szerint 2022 áprilisában indulnak el a világ különböző részein élő címzettek felé, míg a többieknek meg kell várniuk a hivatalos premiert, ami után 149, illetve 349 dollárt (46, illetve 109 ezer forintot) leszurkolva várhatják a néhány héttel később érkező postást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik