Kultúra

Orgazmust kérek, nem rózsát – a női szexualitásról szóló fotósorozatáért jár a Capa-nagydíj

Szombat Éva / Orgazmust kérek, nem rózsát
Szombat Éva / Orgazmust kérek, nem rózsát

Szombat Éva nyerte idén a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, éspedig Orgazmust kérek, nem rózsát című anyagával, mely a női szexualitásra fókuszál tabudöntögető, de mégis játékos módon, ezzel reagálva a nők társadalmi helyzetére.

A Capa Központ 2014-ben alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat azon alkotók munkájának elismerésére, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar fotográfia bármely területén.  A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja. Az ösztöndíjasok munkáiból rendezett kiállítás 2021. október 22. és november 14. között tekinthető meg a Capa Központ Project Roomban.

A Capa-nagydíj 2020-as zsűrije tavaly októberben három ösztöndíjast választott ki a beérkezett pályaművek alkotói közül, ők hárman egy – koronavírus-járvánnyal nehezített – éven keresztül dolgoztak tovább munkáikon. Szombat Éva mellett Bácsi Róbert László és Turós Balázs kapott ösztöndíjat, előbbi a Hegyi-Karabah – Hiányzó generációk című sorozatával, mely a bizonytalan politikai helyzetben billegő, katonai konfliktusok színteréül is szolgáló kaukázusi területen élő emberek sorsát mutatja be a dokumentarista fotográfia eszközeivel, Turós Balázs pedig A dolgok természete című személyes hangú munkájában demens nagymamáját középpontba helyezve próbál közelebb kerülni az elmúlás kérdéséhez. Közülük került ki végül Szombat Éva nagydíjasként.

Az évek során rengeteget változott a viszonyom a szexualitáshoz, és vele együtt a projekt is. Egyre kevésbé volt fontos a tárgy, sokkal jobban érdekelt a tulajdonos és az ő története. Arra kerestem a megoldást, hogyan lehet eljutni odáig, hogy valaki levetkőzze a szexualitással kapcsolatos szégyent, legyőzze a társadalmi konvenciókat és megszabaduljon a káros, örökölt mintáktól. A játékok jelentették a kulcsot az őszinte kommunikációhoz

– mondta el a sorozatról Szombat Éva.

A Capa-nagydíj 2021 tárlatát 18 év alatti kiskorúak kizárólag nagykorú felügyelete mellett tekinthetik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik